Отидете към основна версия

13 464 23

В Китай това е нормално, но светът е изумен

  • китай-
  • нормално-
  • азия-
  • китайци-
  • необичайно-
  • постресаващо

Следните 15 неща са напълно нормални за китайците, но не и за останалата част от света

Снимки: Shutterstock

Китай е една от най-забележителните държави в света. Въпреки че тя отдавна не е толкова затворена, колкото дори в близкото минало, там все още има много неща, които западняците и до ден-днешен не разбират.

Ако никога не сте били в Китай, тези факти и навици на китайците ще ви се сторят повече от странни. Нищо чудно, че европейците се чувстват толкова объркани, когато попаднат там.

Така че ако искате да се запознаете предварително с едни от най-големите странности на китайците, вижте следващия списък:

1. Светлата кожа на лицето е на особена почит

В Китай бледата кожа се счита за изключително красива, затова и много от звездите в страната изглеждат бледи като мъртъвци, дори болнави, сякаш никога не са виждали слънце.

Тази мания датира от древни времена, а в наши дни можете да видите много китайци и особено китайки, които носят плашещите „фейскини“ – маски, които пазят лицето от слънцето, докато са на плажа.

2. Обществените тоалетни имат плоски телевизори

Обществените тоалетни в Китай може и да не изглеждат като стандартните, но поне имат най-модерните телевизори. Явно китайците са свикнали да са заобиколени от технология навсякъде.

3. Можете да си вземете приятел или приятелка под наем

Тази услуга може да звучи нелегално на запад, но не и в Китай. Основната идея на наемането на гадже е да успокоите роднините, които продължават да ви тормозят да се задомите.

4. Плюенето и оригването на обществено място се приемат с одобрение и се считат за любезност

Няма точно обяснение защо е така, но очевидно е вярно. Все пак на някои места вече слагат табелки „без плюене“, което само потвърждава, че това е нещо доста често срещано.

5. Даването на бакшиш се счита за обидно и странно

Даването на бакшиш в ресторанти и барове в Китай е много неуместно. Така обиждате човека, който ви е обслужил, и всички ще ви помислят за луд. Така че по-добре не го правете. В Китай държат на точността, така че давайте точно колкото е стойността на сметката ви.

6. Богатите хора могат да наемат някой да им излежи присъдата в затвора

Да, това не е шега. Практиката се нарича „дин жу“.

7. Новите домове се продават без прозорци

Представете си да се преместите в нова къща, да си купите всички мебели и изведнъж да разберете, че сте забравили да си купите... прозорци. Изглежда много непрактично, но е факт.

8. В баните няма душове или вани

Това може да бъде наистина стресиращо – да няма душове и вани в банята. Водата просто си тече направо на пода.

9. Китайците пият предимно гореща вода

В Китай вярват, че горещата вода има много лечебни свойства, затова рядко пият студена.

10. Диетична вода

Ако си мислите, че водата сама по себе си е здравословно нещо, явно грешите. В Китай се продава диетична вода. Поне на пръв поглед разлика с обикновената няма.

11. Месото се продава пакетирано като бонбони

По някаква причина в Китай сушеното телешко се продава пакетирано като шоколадови бонбони и се продава в огромни пакети.

12. Не разрязвайте крушите наполовина

Крушите се считат за символ на приятелството в Китай и е изключително грубо, дори враждебно, да разрежете круша през средата.

13. Шоколадови десерти и батерии – в една опаковка

Не е ясно защо в Китай продават шоколадовите десертчета заедно с батерии. Може би е някаква комбинация от типа „заредете и себе си и уредите си“.

14. Повечето хора ядат навън, защото е по-евтино от това да посрещат гости

Вечерите в ресторанти са много по-често срещани в Китай отколкото на запад. Причината е, че излиза много по-евтино така, отколкото да си поканите гостите вкъщи.

15. Китайците често си дремват след обяд

В Китай насърчават работниците да поспят след обяд, където си поискат, дори на обществени места. Явно не само испанците имат сиеста.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 48 гласа.

Свързани новини