Капамата е богато зимно ястие, което се приготвя с много и различни видове месо, богато е на вкус и аромати. Основна съставна част от него е киселото зеле и се приготвя за празничната трапеза заради богатия си вкус, пише standartnews.com. Като типично ястие от българската национална кухня, и рецептата за капама има варианти, но основните правила са, че задължително съдържа кисело зеле, ориз и няколко вида месо. Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
1 голяма кисела зелка; 150 гр ориз; 150 гр сланина; 1 кг свинско месо; 50 гр сурова наденица; 8 бр. пилешки бутчета; 1 ч.ч. червено вино; 1 ч.ч. зелев сок; кимион; чубрица; червен пипер; черен пипер; девесил; дафинов лист.Начин на приготвяне:
На дъното на голям глинен гювеч сложете няколко лентички сланина, а върху тях цели зелеви листа. След това ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от ориза и поръсете с половината от подправките.
Отново наредете няколко лентичнки сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ от пилешкото. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завийте всичко с останалите цели листа кисело зеле. Залейте с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.
Глиненият гювеч задължително се слага в студена фурна, за да не се спука. Пече се около 5 часа на 160 градуса.