Отидете към основна версия

9 379 17

Падна модна мистерия от 90-те години (СНИМКИ)

  • шапки-
  • мода-
  • моден аксесоар-
  • кожена шапка-
  • 90-те години

Сега вече стана ясно защо преди години всички жени ходеха с шапки от кожа

Снимки: shutterstock

Казват, че модата е нещо непреходно. Въпреки това през годините различни дрехи и аксесоари властват в гардеробите на жените и на мъжете.

Така например през деветдесетте години жените не сваляха шапките от главите си. Те стояха с тях в ресторантите, кафенетата и дори в театъра.

Но питали ли сте се "Защо?". Ако е така, то ето и причината защо през 90-те години жените не се разделяха с шапките си.

Стойност на шапката от кожа

Зимната шапка през 90-те се считаше за доста важен атрибут. Почти всички са имали кожени шапки - както жените, така и мъжете.

Присъствието на такава шапка от козина върху главата на жената било доказателство за висок социален статус. Всички искали да имат такъв аксесоар. Понякога, когато не било възможно да се закупи луксозна шапка от козина на норка, наричана "кубанка", жените си купували от заешка или изкуствена козина.

Иначе казано - стойността на шапката през 90-те години може да се сравни със стойността на смартфона днес.

Но защо някои жени не сваляха шапките си дори и в закрити помещения?

Факт е, че никоя не смеела да остави шапката си в гардероба, тъй като лесно може да бъде открадната. Следователно жените танцували с шапки дори на дансинга в дискотеките. По този начин те показвали на останалите какъв престижен и скъп аксесоар носят на главата си. Шапките не се свалят и в кафенетата, театрите, ресторантите, работните места и т.н.

Шапките са толкова ценни аксесоари по онова време, че всяк дама мечтае да има цял куп в гардероба или на закачалката си у дома.

Именно заради невероятно стръвното желание на дамите за нови модни шпки, някои от тях можели да имат злощастието да се простят със своята шапка посред бял ден, защото шапки се крадяли дори на улицата и то буквално от главите на минувачките. Като предпазна мярка към шапките били прикрепяни гумени ленти и въженца, които да фиксират аксесоара върху брадичката на жената. В тази ситуация кражбата на шапка била почти невъзможна.

Е, сега знаете защо жените (че и мъжете) през 90-те години винаги ходеха с този аксесоар.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини