Отидете към основна версия

13 211 31

Това са 7-те най-безопасни страни в Европа

  • европа-
  • най-безопасни страни-
  • най-безопасни-
  • безопасност-
  • държави-
  • най-безопасни държави

Факторите, определящи индекса на безопасност, включват рискове от природни бедствия, престъпност, тероризъм и война

Снимки: shutterstock

Ако сте любопитни коя е най-безопасната държава в Европа, списание Global Finance наскоро публикува класация, в която се крие отговорът на този въпрос.

В класацията на изданието попадат 128 държави по света, подредени по степента на безопасност - от най-безопасната до най-опасната.

За определяне степента на безопасност във всяка една от тях са били взети под внимание няколко фактора, сред които рискът от природни бедствия, терористични атаки, вероятността за избухване на война, размерът на престъпността и личната сигурност.

16 от 20-те най-безопасни държави в тази класация се оказват в Европа, а останалите 4 в челната 20-ка са Катар, Нова Зеландия, Сингапур и Канада.

Ето кои са 7-те страни в Европа, където човек може и да забрави да се притеснява за личната си сигурност, защото се смятат за най-безопасните в света:

1. Исландия

Исландия е много спокойна и безопасна страна. Най-голямата заплаха за посетителите на тази северна държава са природни бедствия, дължащи се на бързото изменение на климата, както и големите студове, които сковават страната през зимата.

2. Швейцария

Швейцария е в топ 3 за на най-безопасните държави на планетата. Престъпленията и насилието в алпийската страна са изключително рядко явление.

3. Финландия

Честотата на убийствата тук е много ниска. През изминалата година са били извършени само 70 убийства в мразовитата северна държава. Макар и тук да се случват престъпления от сексуален характер, те са в пъти по-малко отколкото в останалите европейски държави.

4. Португалия

Португалия е една от най-безопасните държави в Европа. Процентът на извършени престъпления тук е много нисък и най-често засягат няколко изолирани квартала в големите градове на страната.

5. Австрия

Австрия е безопасно място за посещение, стига да използвате здравия си разум и да внимавате така, както бихте внимавали за безопасността си и на други места. Бъдете бдителни за възможни заплахи, но според статистиката, Австрия има едно от най-ниските нива на тежки престъпления в света.

6. Норвегия

Най-голямата опасност в Норвегия идва от суровите условия на природата. Това се отнася с особена сила за зимните месеци и за най-северните части на страната. Всяка година в Норвегия има случаи на загинали туристи в планината или в морето, а причината за това винаги е свързана с липсата на опит или необходимата екипировка.

7. Дания

Дания постоянно попада в класациите на най-безопасните страни на земята. Тя се разглежда като еталон на цивилизована държава, където хората живеят спокойно и щастливо. Тук са на почит свободата на словото и прогресивните социални политики.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.

Свързани новини