Отидете към основна версия

46 807 46

Съпрузи загубиха ума и дума, когато видяха новородената си дъщеря (СНИМКИ)

  • бебе-
  • албинизъм-
  • албинос-
  • африка-
  • нигерия-
  • семейство-
  • изненада

Таткото бил много изненадан, но нямал никакви съмнения относно верността на съпругата си

Снимки: shutterstock

Природата понякога ни оставя безмълвни. Точно такава се почувствала и една двойка от Нигерия при раждането на дъщеря им Нмачи. Бебето се оказало много различно от първите им две деца и видът му ги накарал да онемеят.

Анджела и съпругът ѝ Бен Ихекборо живели няколко години във Великобритания, преди да решат да си имат трето дете. Когато синът и дъщеря им поотраснали, двамата решили, че са готови за още едно попълнение в семейството.

Не след дълго, опитите им да заченат дали резултат и на бял свят се родила тяхната дъщеря.

Когато Нмачи, чието име в превод означава "красота, дадена от Господ", се появила на бял свят - и родителите ѝ, и медицинският персонал в клиниката били повече от учудени. Малката се родила с бяла кожа и руса коса. Тя дори не била мулатка, а имала снежнобяла кожа.

Косата ѝ също била удивителна: гъста, светло руса и къдрава. Детето им било албинос.

Разбира се, таткото бил много изненадан от цвета на кожата на дъщеря си, но нямал никакви съмнения относно верността на съпругата си.

При изследванията в организма на новороденото лекарите открили рядко генетично нарушение, на което се дължал и нетипичният за афроамериканците цвят на кожата. Чертите на лицето му обаче, били подобни с тези на родителските: широк нос и пълни устни.

Албинизмът е генетично заболяване, което засяга кожата и/или очите. На всеки 20 000 души се ражда по един албинос.

Заради нарушенията в образуването на пигмента меланин, който предпазва тялото от слънчевите лъчи, рискът от рак на кожата е при албиносите много висок. Освен това те имат проблеми и със зрението - отново заради липсата на меланин. За тях защитата от слънцето е жизненоважна.

Генетичната аномалия не повлияла по никакъв начин на здравето и развитието на момиченцето, което неговите родители наричат "ангел" и обичат безвъзмездно.

За щастие на малката Нмачи, тя била родена във Великобритания, което я спасило от ужасната и страшна съдбата, която застига различните като нея в Африка.

На черния континент вярват, че албиносите не са живи хора, а духове. И че ако притежаваш част от тялото на албинос, ще бъдеш дарен с щастие и благосъстояние.

В Източна и Южна Африка албинизмът е относително широко разпространен. Предразсъдъците - също.

В отделни райони на Великите африкански езера албиносите са масово избивани и изтезавани. Шамани изкупуват костите и органите им и правят от тях амулети, за които се смята, че притежават магическа сила. Вярва се също, че костите съдържат злато, посочва „Амнести Интернешънъл”. А според доклад на ООН албиносите в Малави са пред „тотално изчезване”. Тялото на един албинос се продава на черния пазар за над 60 000 евро, а един крайник струва около 2 000.

Танзания заема първите места по процент на албиносите – 1 на 1500 души. Те живеят в непрекъснат ужас, а едно от малкото им спасения е остров Укереве в езерото Виктория. Наричат го още Острова на Албиностите, защото на него живее малка общност албиноси. Животът им на това отдалечено и по-изолирано място ги спасява от ужаса, който биха преживели в родните си места, където съдбата им би била повече от зловеща.

Днес Нмачи е голямо момиче и никой вече не обръща внимание на бялата ѝ кожа и златисти къдрици.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 65 гласа.

Свързани новини