Мързеливите зелеви сарми са опростена версия на класическите зелеви сарми, в който плънката не е увита в зелеви листа, а е смесена с ориз и месо. Ястието е по-бързо и лесно за приготвяне, но запазва вкуса на традиционния вариант.
Необходими продукти:
1 средна кисела зелка; 2-3 глави кромид лук; 1 ч. ч. ориз; 500 г кайма; олио; магданоз; кимион; сол; червен пипер; черен пипер.Начин на приготвяне:
Нарежете зелката на ситно и я задушете в малко олио и вода.
Отделно в сгорещеното олио задушете нарязаните на ситно кромид лук, оризът и каймата.
Сипете 1 ч. ч. вода. След като сместа е готова, поръсете със сол, наситнен магданоз, кимион, червен и черен пипер.
В намазана с олио тава разстелете половината от зелето. Върху него изсипете цялата плънка с каймата и покрийте с останалото зеле.
Печете мързеливите сарми в умерена фурна на 180 градуса около 2 ч.