6 Ноември, 2025 10:05 24 131 17

Рецепта на деня: Мързеливи зелеви сарми

  • мързеливи-
  • сарми-
  • кайма-
  • кисело зеле-
  • какво да сготвя

Същия добър вкус като на традиционните сармички

Рецепта на деня: Мързеливи зелеви сарми - 1
Снимкa: Shutterstock

Мързеливите зелеви сарми са опростена версия на класическите зелеви сарми, в който плънката не е увита в зелеви листа, а е смесена с ориз и месо. Ястието е по-бързо и лесно за приготвяне, но запазва вкуса на традиционния вариант.

Необходими продукти:

  • 1 средна кисела зелка;
  • 2-3 глави кромид лук;
  • 1 ч. ч. ориз;
  • 500 г кайма;
  • олио;
  • магданоз;
  • кимион;
  • сол;
  • червен пипер;
  • черен пипер.

Начин на приготвяне:

Нарежете зелката на ситно и я задушете в малко олио и вода.
Отделно в сгорещеното олио задушете нарязаните на ситно кромид лук, оризът и каймата.
Сипете 1 ч. ч. вода. След като сместа е готова, поръсете със сол, наситнен магданоз, кимион, червен и черен пипер.

В намазана с олио тава разстелете половината от зелето. Върху него изсипете цялата плънка с каймата и покрийте с останалото зеле.
Печете мързеливите сарми в умерена фурна на 180 градуса около 2 ч.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 76 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 боцмана

    34 8 Отговор
    Хапвате веднаж мързеливи зелеви сърми , на другия ден разбърквате , стопляте и да ви е сладко , ядете Бурания.

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Буркан с помия

    16 28 Отговор
    Пак ше е по хубаво от това..!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХО-ШИ-МИН

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    ТИ ДА НЕ СИ ВИЕТНАМЕЦ РА...?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пожара

    11 5 Отговор
    Вени , тази статия не е твоята сила . Я напиши пак нещо за секс . То си има жени за печката и мивката и има и такива като теб само за .....любов
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 коментар

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "боцмана":

    Ти пък кога и на какви кораби си бил боцман бе!?На някоя рибарска лодка със сигурност!То на лодка може и капитан да бъдеш ха ха ха ха.......
  • 11 Бесен язовец

    3 3 Отговор
    Вени мързелива шундовело,муле зел секс прайш ли
  • 12 Венче, чете ли си статията?

    6 1 Отговор
    От какво се състои плънката, която ще смесваш с каймата и ориза?
  • 13 писарке за какви зелеви сарми

    5 3 Отговор
    бълнуваш?
    става мишмаш при накълцана зелка

    Нарежете зелката на ситно
  • 14 Мдаааа

    5 1 Отговор
    Вено, да не си в М ма? Пак преписваш рецепти. Не умаля ли ма? А и кой не знае как се правят зекеви сърми. Вено, Венке, хич те няма!
  • 15 Цвете

    3 1 Отговор
    ТАЗИ " ИЗПИТАНА МНОГО СТАРА " РЕЦЕПТА Е ОТ ВРЕМЕТО НА БАБА МИ. 🥰ВСЕ ПАК, БЛАГОДАРЯ ВИ. МНОГО Е ВКУСНО С ЧАША ЧЕРВЕНО ВИНО. ДОБЪР АПЕТИТ. 🇧🇬🍷🍷🍷
  • 16 Стенли

    2 0 Отговор
    Е само да не се прекалява със солта защото киселото зеле си е достатъчно солено
  • 17 дядо поп

    5 1 Отговор
    Ако попадията ми направи такива сърми , още повече и с кимион , ще я отлъча от къщата.