Чомлекът е деликатес от пиринския край - бавно изпечен телешки джолан с картофи, лук и чесън в глинено гърне. Ето оригиналната рецепта за приготвянето му:
Необходими продукти:
1 телешки джолан - 1,5-2 кг
1,5 кг картофи
1,5 кг кромид лук
1 глава чесън
2 бр дафинов лист
20 бр черен пипер на зърна
2-3 зърна бахар
2 чаши червено вино
5-6 с.л. олио
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете на едро картофите. Подредете половината количество картофи на дъното на гърнето. Върху тях сложете половината кромид лук, нарязан на едро.
Осолете джолана и го овкусете със смлян черен пипер. Сложете го върху лука в гърнето.
Добавете се останалите картофи и кромид лук. Подправете с дафинов лист, черен пипер на зърна и зърна бахар. Сипете червено вино в гърнето. Сложете цели скилидки чесън, като половината не се белят, за да стане по-лек вкуса на ястието. Налейте олио и затворете с капак. Поставете гърнето в студена фурна и я включете на 200 градуса, след около 30-40 минути намалете градусите на фурната на 180 и печете около 4 часа.