Отидете към основна версия

5 739 23

Кое е общото между алкохола и дълголетието?

  • алкохол-
  • дълголетие-
  • проучване-
  • полезно-
  • здраве-
  • умерено количество

Отговор дават резултатите от проучване сред 100 души на възраст между 30 и 75 години

Снимки: shutterstock

Привържениците на здравословния начин на живот, както и диетолозите непрестанно повтарят колко е важно да се ограничаваме или дори да изоставим напълно алкохола, ако искаме да живеем дълъг и пълноценен живот. Дали обаче това е вярно?

Неотдавна група учени от Харвардския университет, заедно с изследователи от Чикаго, Швейцария, Китай и Холандия, откриха, че умерената консумация на алкохол е по-полезна от пълното отхвърляне на алкохола.

Експертите провели проучване сред 100 души на възраст между 30 и 75 години.

Учените изследвали цялостното им здравословно състояние, обръщайки особено внимание на болести като сърдечни заболявания, рак и диабет. За да изведат своите заключения от експеримента, екипът взел под внимание пет характеристики на начина им на живот: тютюнопушене, индекс на телесна маса, физическа активност, хранителни навици и употреба на алкохол.

Резултатите показали, че хората, които консумират умерени количества алкохол, са по-малко склонни към сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Учените с изненада открили, че при някои от доброволците алкохолът подобрявал когнитивната функция на мозъка.

Що се отнася до нормата, според експертите, за да поддържате здравето си, трябва да пиете не повече от чаша алкохол веднъж на ден 3-5 пъти седмично.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.

Свързани новини