Зеленият боб определено не е най-популярният зеленчук, но е много вкусен и лесен за приготвяне. Консервираният зелен боб е един от основните видове зимнина, с които разполага всяко домакинство.
Тази рецепта за зелен боб на фурна с моркови, домати и много чесън е едно от най-вкусните постни ястия от българската кухня.
Необходими продукти:
1 кг зелен боб пресен или консерва
2 моркова
5 скилиди чесън
1 ч.ч. домати (консерва) или пресни нарязани на ситно
2 с.л. червен пипер
1 ч.ч. вода
1 ч.л. джоджен
3 с.л. зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете боба, ако сте избрали да готвите с пресен. Нарежете го на парчета с големина 3-4 сантиметра. Обелете и нарежете морковите на кръгчета. Задушете зеленчуците в тенджера с малко вряща подсолена вода, докато бобът омекне. Обикновено отнема 15-20 минути. Попарването на морковите не е задължително, но това съкращава времето за готвене във фурната. Ако използвате зелен боб в консерва преминете направо на следващата стъпка.
В тава, гювеч или друг огнеупорен съд добавете боба, морковите, чесъна, които е предварително обелен и нарязан на филийки. Сложете доматите, зехтина, водата и подправките и разбъркайте добре.
Оставете ястието да се пече на 200 градуса около 30-35 минути, или докато морковите са омекнали. По желание поднесете с купичка кисело мляко.