Отидете към основна версия

3 565 7

Откриха първия човек, убит от метеорит

  • смърт-
  • метеорит-
  • турция-
  • доказателства-
  • учени-
  • ирак

Учени са намерили най-ранните доказателства за подобна смърт

Снимка: shutterstock

Преди около 130 години в Османската империя един човек е срещнал много злощастен и неочакван край. Учени твърдят, че са открили най-ранните доказателства за смъртта на човек, причинена в следствие на удар от метеорит.

Въпреки че досега имаше много недоказани твърдения за подобна смърт, новото изследване, публикувано в списанието Meteoritics & Planetary Science, се базира на множество документи, които предоставят най-ранните писмени данни за такава смърт.

Изследователският екип от университета Еге в Турция, е превел записки, в които се разказва как на 22 август 1888 г. в Сулеймания, Ирак, метеорит е убил човек и е оставил друг парализиран.

Голяма част от историята е възстановена чрез стари документи от Османската империя, които в момента се съхраняват в Държавния архив на Турция. В продължение на векове Османската империя контролира голяма част от Югоизточна Европа, Северна Африка и Западна Азия, включително град Сулеймания.

Сред документите изследователите открили три ръкописа, написани до султана на Османската империя, които подробно описват едно необичайно небесно събитие, случило се на 22 август 1888 г.

От ръкописите става ясно, че метеор е бил забелязан за първи път в небето над днешен Ирак, като метеоритите падали от небето „като дъжд“ за около 10 минути. Въпреки че е трудно да се определи точно местоположението, изследователите смятат, че метеоритите са забелязани около селищата Гуламбар и Серчанар, преди да се насочат на югоизток.

Има потвърдени съобщения, че хората са били удряни и ранявани от метеорити преди, но не и убити. Още през февруари 2016 г. бе съобщено, че мъж във Велоре в южната част на Тамил Наду в Индия уж е бил убит от метеорит. Ако е вярно, това би бил първият потвърден доклад в историята за човек, убит от метеорит. Докато много учени в Индия твърдят, че това е така, НАСА в крайна сметка заяви, че е „малко вероятно“ фаталното въздействие е причинено от „нещо от Космоса“.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини