Рецептата за телешката пържола носи името на Франсоа Рене де Шатобриан, френски писател и дипломат, посланик на Наполеон и държавен секретар при Луи XVIII. Смята се, че неговият готвач Монтинирели създал това ястие около 1822 г., докато Шатобриан бил посланик в Англия. Шатобриан обикновено се предлага само като порция за двама, тъй като големината на средното филе е достатъчна само за две порции.
Необходими продукти:
2 с.л. зехтин
350 гр. телешко филе
2 к.л. сол хималайска
2 щипка черен пипер млян
1 глава лук
1/2 ч.ч. вино червено
2 с.л. краве масло
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 230 С. В огнеупорен тиган загрейте зехтина до горещо състояние, но преди да е започнал да пуши.
Намажете месото с пипер и сол и го запържете в тигана от всички страни.
Сложете тигана във фурната и печете месото, докато то достигне 130 градуса или за около 10-15 минути. Извадете тигана от фурната.
Преместете месото на дъска за рязане и ги покрийте с фолио. Махнете цялата излишна мазнина от тигана. Сложете лука и го сотирайте за няколко минути, докато стане златист.
Добавете и виното и усилете котлона до крайна степен, деглазирайте, като премахнете малките изгорели остатъци от месото.
Когато сосът е станал на сироп, го смесете с разтопеното масло.
Разрежете месото на порции и го полейте със соса. Сервирайте с гарнитура от картофено пюре.