Отидете към основна версия

6 495 9

Рецепта на деня: Сочно телешко Шатобриан

  • телешко-
  • месо-
  • пържола-
  • шатобриан-
  • какво да сготвя

Ястие с изискан вкус

Снимка: Shutterstock

Рецептата за телешката пържола носи името на Франсоа Рене де Шатобриан, френски писател и дипломат, посланик на Наполеон и държавен секретар при Луи XVIII. Смята се, че неговият готвач Монтинирели създал това ястие около 1822 г., докато Шатобриан бил посланик в Англия. Шатобриан обикновено се предлага само като порция за двама, тъй като големината на средното филе е достатъчна само за две порции.

Необходими продукти:

2 с.л. зехтин

350 гр. телешко филе

2 к.л. сол хималайска

2 щипка черен пипер млян

1 глава лук

1/2 ч.ч. вино червено

2 с.л. краве масло

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 230 С. В огнеупорен тиган загрейте зехтина до горещо състояние, но преди да е започнал да пуши.

Намажете месото с пипер и сол и го запържете в тигана от всички страни.

Сложете тигана във фурната и печете месото, докато то достигне 130 градуса или за около 10-15 минути. Извадете тигана от фурната.

Преместете месото на дъска за рязане и ги покрийте с фолио. Махнете цялата излишна мазнина от тигана. Сложете лука и го сотирайте за няколко минути, докато стане златист.

Добавете и виното и усилете котлона до крайна степен, деглазирайте, като премахнете малките изгорели остатъци от месото.

Когато сосът е станал на сироп, го смесете с разтопеното масло.

Разрежете месото на порции и го полейте със соса. Сервирайте с гарнитура от картофено пюре.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини