Меки и пухкави, без мая, месене, встасване и досадното пържене в няколко пръста олио, пише vkusi.me.
Необходими продукти:
2 бр. яйца
100 г кисело мляко
1/2 ч.ч. брашно
5 г бакпулвер
100 г сирене
сол
масло
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се разбърква с бакпулвера и се оставя докато шупне. Прибавят се последователно яйцата, брашното и натрошеното сирене. Всичко се разбърква с вилица, не е нужно използването на миксер. Посолява се на вкус. Получава се гъста кексова смес. Оставя се да „почине“ за 15 минути.
Тиган с незалепващо покритие се загрява на средно силен котлон. Намазва се с масло.
Слага се по 1-2 с.л. от сместа, оформя се леко, като дебелината трябва да е около 1см.
Мекиците се пекат за около 2 минути от всяка страна.