Какво ще кажете за тези малки, вкусни и приятни хапки. Рецептата, която Лора и Стоян от Бан Апети са ни приготвили днес, гарантира усмихнато и #ВкусноЛято.
Необходими продукти:
1 пакетче суха мая
250 г брашно
160 мл топла вода
1 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
150 г свинско роле
за чесновото масло:
10 скилидки чесън
50 мл зехтин
125 г краве масло
1/4 връзка
магданоз сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Чесънът се полива със зехтина и се пече на 180 градуса за 15 минути. След това се пасира.
Магданозът се наситнява и се смесва с размекнатото масло и чесъна. Овкусява се със сол и черен пипер. Увива се във фолио за свежо съхранение като бонбон и се замразява.
Маята се разтваря в малко от водата, заедно със захарта. Оставя се да шупне. В купа се сипват брашното и солта. Добавят се шупналата мая, водата и зехтинът. Замесва се еластично тесто, което се оставя да втаса.
Втасалото тесто се оформя на малки топки и пак се оставя да втаса.
Фурната се загрява на 250 градуса. Хлебчетата се пекат за 7–8 минути, до златисто.Изваждат се в купа, добавят се 2–3 с. л. от маслото. Разбъркват се и се изсипват в тава. Пекат се за 4–5 минути на 180 градуса.
Хлебчетата се поднасят с ролето.