Отидете към основна версия

13 592 6

Рецепта за вечеря: Картофена салата по турски

  • картофи-
  • салата-
  • по турски-
  • какво да сготвя-
  • сумак

Вижте с какво е по-различна

Снимка: Shutterstock

Имаме си нашата - българската, но днес ще надникнем в комшиите. С какво е по-различна тяхната салата?

Разликата е в тяхната подправка - сумак. Това са изсушените и смлени червени плодове на диворастящ храст, пише uhaena.com. Подправката е типична за турската, кюрдската, арабската и персийската кухня и се използва за постигане на кисел вкус в ястията. Може да се намери във всеки турски или арабски хранителен магазин.

Необходими продукти:

1 кг. картофи

1 връзка зелен лук

1/2 връзка магданоз

1 червен или бял кромид лук

1 буркан кисели краставички

сол, черен пипер, сумак, едро смлян лют червен пипер

сокът на 1 лимон

5 с. л. зехтин или олио

Начин на приготвяне:

Сварявате картофите с обелките за минимум 20 минути. Охлаждате.

Почиствате, измивате и нарязвате на колелца пресния лук.

Нарязвате на тънки ленти лука, киселите краставички - на много тънки филийки.

Обелвате охладените картофи и нарязвате на кубчета.

Магданозът нарязвате на ситно.

Смесвате лимоновия сок и зехтина. Добавяте 1 с. л. сумак и от всички подправки по ваш вкус. Разбърквате дресинга.

Обърквате всички зеленчуци в голяма купа и заливате с дресинга.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.

Свързани новини