Отидете към основна версия

26 Ноември, 2020 08:55, обновена 26 Ноември, 2020 08:55 8 759 17

Какво са яли в Древния Египет?

  • храна-
  • древен египет-
  • деликатес

Най-големият деликатес бил млякото

Снимкa: Shutterstock

Какво са яли обикновените древни египтяни? Какво е имало на масата при фараона и какво са консумирали мистериозните жреци, които проповядвали култовете си, коя е била и най-скъпата храна в Египет?

Ето и отговорите на всичките тези въпроси от pochivka.blitz.bg.

Както се оказва, египтяните са били иноватори в много отношения! Интересна подробност е, че те не са били привърженици на пиршествата с много хора, напротив. Предпочитали са да се хранят всеки в своя ъгъл, когато им се прииска.

Всъщност и в днешно време трябва да се поучим от техния хранителен режим.

Това се доказва и от самите египетски стенописи. Достатъчно е да ги погледнете, за да осъзнаете, че там няма много хора, събрани на пиршества. Масово събиране на хора е било допустимо само по време на погребенията на фараоните.

Ето и няколко факти за египетския хляб по онова време.

Единственият му недостатък е бил, че е мелен с каменни инструменти и прашец от камъните попадал в брашното. Египтяните, обаче, смятали това за нещо съвсем естествено.

За втори стълб на египетския живот се е смятала бирата. Това отчасти се дължи на съмнителното качество на местната вода. Е, и забавен ефект.

Тя се е правила от непечен хляб, който се заливал със сок от фурми. След това се изчаквала ферментация, филтриране, изливане в контейнери и надписване на надпис „Кацане“ „Воин на Рамзес“.

Между другото, бирата се разливала в халби, чийто капацитет можел да достигне 2 литра!

Историята на „Кацащата“ бира започва по времето на Тутмос III, който веднъж открил, че ако налее бира преди битка, армията може да напредне през самата Месопотамия, без дори да я забележат!

Какво са яли обикновените египтяни?

Именно тази прослойка на обществото била най-здравата, тъй като се движела повече и по-често, те приемали обикновена храна и не преяждали толкова.

Хлябът и бирата били основите на тяхното съществуване. По отношение на плодовете и зеленчуците - приемали маруля, лук, чесън, краставици и репички.

Също така грозде, ябълки, смокини, фурми, дини и пъпеши. Плюс малко маслини.
На практика бедните египтяни не приемали месо, защото било скъпо, но пък наблягали на риба.

Яли също така и подквасено мляко, тъй като прясното мляко било изключително скъпо.

А с какво се хранели богатите египтяни?

Прасетата били отглеждани, но само за да жертват месото си на боговете. Всички останали не можели да го ядат.

И все пак, най-големият деликатес бил млякото, а причината за това - не можели да го съхраняват за дълго време.

За да го запазят в разгара на египетската жега, те го изливали в контейнери, които запушвали с трева, която имала бактерицидни свойства.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.

Свързани новини