Отидете към основна версия

4 078 5

Рецепта за вечеря: Салата с октопод и картофи

  • салата-
  • картофи-
  • октопод-
  • какво да сготвя

Екзотично предложение да разнообразите картофената салата

Снимка: ФАКТИ

Необходими продукти:

1 октопод

1 глава целина

1 глава лук

1 морков

черен пипер на зърна

3-4 картофа

черни маслини

зелен лук

магданоз

лимон

зехтин

сол

Начин на приготвяне:

Октоподът се измива обилно с вода, за да се отстрани слузта и се почиства. С нож се отстранява мастилената торбичка и вътрешностите, долната част на главата, т.е. основата, върху която са прикрепени пипалата, главата, устата, очите. Изплаква се отново с вода, за да се почисти от вътрешностите.

Ако не сте почиствали октопод, по-добре да ви го почистят в магазина.

Октоподът се потапя и вади във вряща вода 3- 4 пъти за няколко секунди, за да му се накъдрят пипалата и после се оставя да ври, докато омекне. Водата трябва да бъде безсолна.

Вари се според големината. Малките октоподи трябва се варят около 7 минути, половин килограм около 20 минути, голям 1 кг.- 40 мин. (над 1 кг по правило 35 минути на 1 кг тегло).

Поставя се в гевгир и се измива обилно със студена вода.

Отстранява се кожата.

Нарязва се на парчета.

Картофите се измиват добре и се сваряват с люспата, обелват се и се нарязват на кубчета.

Към тях се добавя октоподът, маслините и нарязан зелен лук. Салата се овкусява със сол, зехтин и лимон. Поръсва се със ситно накълцан магданоз.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини