Необходими продукти:
1 октопод
1 глава целина
1 глава лук
1 морков
черен пипер на зърна
3-4 картофа
черни маслини
зелен лук
магданоз
лимон
зехтин
сол
Начин на приготвяне:
Октоподът се измива обилно с вода, за да се отстрани слузта и се почиства. С нож се отстранява мастилената торбичка и вътрешностите, долната част на главата, т.е. основата, върху която са прикрепени пипалата, главата, устата, очите. Изплаква се отново с вода, за да се почисти от вътрешностите.
Ако не сте почиствали октопод, по-добре да ви го почистят в магазина.
Октоподът се потапя и вади във вряща вода 3- 4 пъти за няколко секунди, за да му се накъдрят пипалата и после се оставя да ври, докато омекне. Водата трябва да бъде безсолна.
Вари се според големината. Малките октоподи трябва се варят около 7 минути, половин килограм около 20 минути, голям 1 кг.- 40 мин. (над 1 кг по правило 35 минути на 1 кг тегло).
Поставя се в гевгир и се измива обилно със студена вода.
Отстранява се кожата.
Нарязва се на парчета.
Картофите се измиват добре и се сваряват с люспата, обелват се и се нарязват на кубчета.
Към тях се добавя октоподът, маслините и нарязан зелен лук. Салата се овкусява със сол, зехтин и лимон. Поръсва се със ситно накълцан магданоз.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 РАДИО ЕЛТО
17:13 02.02.2021
2 пенционер
17:47 02.02.2021
3 Имам пипала, като октопод, почти
18:08 02.02.2021
4 Квадратни гащи
19:44 02.02.2021
5 Квадратно гърбаво тяло
19:51 02.02.2021