Отидете към основна версия

3 642 26

Защо синът на Хари и Меган не е принц?

  • принц хари-
  • арчи харисън маунтбатън-уиндзор-
  • арчи-
  • меган маркъл-
  • кралско семейство-
  • принц-
  • титла

Това, че Арчи няма да има титла и охрана е една от причините херцозите на Съсекс да се оттеглят от задълженията си в кралското семейство

Снимка: БГНЕС/ EPA

Едно от най-драматичните твърдения в интервюто пред Опра Уинфри на британския принц Хари и съпругата му Меган бе, че синът им е лишен от кралска титла, вероятно заради цвета на кожата си, подозира Меган.

Арчи Маунтбатън-Уиндзор, синът на британския принц Хари и на Меган, е седми в линията на наследяване на британския престол. За разлика от него децата на принц Уилям, големия брат на принц Хари, са принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи.

Меган каза в интервюто, че докато била бременна, "те" - вероятно имайки предвид двореца, "казваха, че не искат той да бъде принц, който би бил различен от протокола". Тя загатна, че причина за това може би е "първият цветнокож член на това семейство да не бъде титулуван по същия начин, както биха били другите внуци".

Кралица Елизабет Втора има девет правнука, сред които е и Арчи. Те не са принцове и принцеси с изключение на трите деца на принц Уилям, който е втори в линията за наследяване на престола и един ден би трябвало да стане крал.

С указ на крал Джордж Пети от 1917 г. титлите принц и принцеса са ограничени до децата на монарха, децата на синовете на монарха и "най-големият жив син на най-големия син на принца на Уелс", който в наши дни е принц Джордж, синът на принц Уилям, предава БТА.

Боб Морис, експерт по конституционни въпроси в лондонския Юнивърсити колидж каза, че правилото е въведено, за да се ограничи непрекъснато нарастващия брой титли принцове и принцеси.

"Кралица Виктория имала девет деца, които били принцове и принцеси, те имали деца и така нататък, и така нататък и крал Джордж Пети преценил, че трябва да се направи нещо, за да се въведе ред", каза той.

Кралицата има право да променя правилата и през 2012 г. тя издаде указ, според който всички деца на принц Уилям и съпругата му Катрин ще бъдат принцове и принцеси, а не само най-големият му син.

Според указа на крал Джордж Пети Арчи не е принц, но ще стане такъв като внук на монарха, когато настоящият престолонаследник принц Чарлз стане крал.

В интервюто Меган заяви, че ѝ казали, че "искат да променят правилото за Арчи". Не стана ясно какво има предвид, но според Морис принц Чарлз е давал да се разбере, че ще е "привърженик на по-малко кралско семейство", когато се възкачи на престола.

Арчи има право на аристократична титла по рождение, като например лорд Арчи Маунтбатън-Уиндзор. При раждането му обаче бе съобщено, че Хари и Меган са решили Арчи да не получи такава.

Въпреки това Меган каза пред Уинфри, че "това не беше решение, което ние взехме". Тя изрази и тревога, че без титла Арчи няма да получи и охрана.

Но кралските титли като принц и принцеса не носят автоматично правото на защита. Високопоставените членове на кралското семейство, каквито бяха Хари и Меган преди да се оттеглят миналата година, имат телохранители от полицията, за които плащат данъкоплатците. Членовете на кралското семейство, които не са ангажирани към короната, като дъщерите на принц Андрю - принцеса Биатрис и принцеса Юджини, нямат охрана.

От Бъкингамския дворец не отговориха на отделни обвинения от интервюто. В изявлението, разпространено от двореца, се посочва, че "повдигнатите въпроси, особено расовите, са тревожни", че ги приемат сериозно и ще ги разрешат в семейството.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.

Свързани новини