Last news in Fakti

11 Март, 2021 10:33 3 634 26

Защо синът на Хари и Меган не е принц?

  • принц хари-
  • арчи харисън маунтбатън-уиндзор-
  • арчи-
  • меган маркъл-
  • кралско семейство-
  • принц-
  • титла

Това, че Арчи няма да има титла и охрана е една от причините херцозите на Съсекс да се оттеглят от задълженията си в кралското семейство

Защо синът на Хари и Меган не е принц? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Едно от най-драматичните твърдения в интервюто пред Опра Уинфри на британския принц Хари и съпругата му Меган бе, че синът им е лишен от кралска титла, вероятно заради цвета на кожата си, подозира Меган.

Арчи Маунтбатън-Уиндзор, синът на британския принц Хари и на Меган, е седми в линията на наследяване на британския престол. За разлика от него децата на принц Уилям, големия брат на принц Хари, са принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи.

Меган каза в интервюто, че докато била бременна, "те" - вероятно имайки предвид двореца, "казваха, че не искат той да бъде принц, който би бил различен от протокола". Тя загатна, че причина за това може би е "първият цветнокож член на това семейство да не бъде титулуван по същия начин, както биха били другите внуци".

Кралица Елизабет Втора има девет правнука, сред които е и Арчи. Те не са принцове и принцеси с изключение на трите деца на принц Уилям, който е втори в линията за наследяване на престола и един ден би трябвало да стане крал.

С указ на крал Джордж Пети от 1917 г. титлите принц и принцеса са ограничени до децата на монарха, децата на синовете на монарха и "най-големият жив син на най-големия син на принца на Уелс", който в наши дни е принц Джордж, синът на принц Уилям, предава БТА.

Боб Морис, експерт по конституционни въпроси в лондонския Юнивърсити колидж каза, че правилото е въведено, за да се ограничи непрекъснато нарастващия брой титли принцове и принцеси.

"Кралица Виктория имала девет деца, които били принцове и принцеси, те имали деца и така нататък, и така нататък и крал Джордж Пети преценил, че трябва да се направи нещо, за да се въведе ред", каза той.

Кралицата има право да променя правилата и през 2012 г. тя издаде указ, според който всички деца на принц Уилям и съпругата му Катрин ще бъдат принцове и принцеси, а не само най-големият му син.

Според указа на крал Джордж Пети Арчи не е принц, но ще стане такъв като внук на монарха, когато настоящият престолонаследник принц Чарлз стане крал.

В интервюто Меган заяви, че ѝ казали, че "искат да променят правилото за Арчи". Не стана ясно какво има предвид, но според Морис принц Чарлз е давал да се разбере, че ще е "привърженик на по-малко кралско семейство", когато се възкачи на престола.

Арчи има право на аристократична титла по рождение, като например лорд Арчи Маунтбатън-Уиндзор. При раждането му обаче бе съобщено, че Хари и Меган са решили Арчи да не получи такава.

Въпреки това Меган каза пред Уинфри, че "това не беше решение, което ние взехме". Тя изрази и тревога, че без титла Арчи няма да получи и охрана.

Но кралските титли като принц и принцеса не носят автоматично правото на защита. Високопоставените членове на кралското семейство, каквито бяха Хари и Меган преди да се оттеглят миналата година, имат телохранители от полицията, за които плащат данъкоплатците. Членовете на кралското семейство, които не са ангажирани към короната, като дъщерите на принц Андрю - принцеса Биатрис и принцеса Юджини, нямат охрана.

От Бъкингамския дворец не отговориха на отделни обвинения от интервюто. В изявлението, разпространено от двореца, се посочва, че "повдигнатите въпроси, особено расовите, са тревожни", че ги приемат сериозно и ще ги разрешат в семейството.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честито

    20 1 Отговор
    Ми щото не се казва Асан и няма бял кон.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОТарАК

    21 3 Отговор
    тоя по принцип би трябвало да е малко по-отворен от брат си , който със сигурност се ожени девствен. направи го смешен тая/ сигурно е много добра
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Крал Дончо

    28 3 Отговор
    Е то голяма работа. Кралството си има вековни правила и тая марула тръгнала да променя света. Кат та храниха не рева. С лъжи ще правим пари. Май ще се оплакваш скоро на Даяна.
  • 6 НАБЛЮДАТЕЛ

    35 1 Отговор
    Циганката иска синя кръв
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фанти

    20 1 Отговор
    ,,Цар"Киро го е поканил да го короняса понеже смята,че майка му е от неговият джинс.
  • 9 цар киро

    33 1 Отговор
    в реалният живот приказката за Пепеляшка не върви... Монархията в Англия има железни традиции от векове. Циганката явно е тъпа и си помисли, че като вкара съвременна холивудска интрижка свързана с модерните теми за цвят на кожа, расизъм и т.н. ще извлече ползи - голяма грешка...
  • 10 BigBulgarianBoss

    31 1 Отговор
    Арчи е популярно име на куче в БГ
  • 11 Арчи

    7 2 Отговор
    Се казва големия ми бУй
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мдааа

    10 1 Отговор
    Първостепенен световен проблем
  • 14 Защото, вижте майката

    9 1 Отговор
    Оттам, ше страда, и Арчи....!

    Коментиран от #17

  • 15 КАК ПРЧКА В КРАЛСКОТО СЕМЕЙСТВО НЕ

    20 1 Отговор
    ТАЗИ МЕГЪН ПОЛУДЯЛА ЛИ Е ЗА КАКВА СЕ МИСЛИ
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    22 2 Отговор
    И нас така от о.МАН ГАЛИте твърдят , че ги дискриминирали щото са ГАЛИ‼ Не може да чете, няма книжка за водач на МПС, ама не го взимали за шофьор на ТИР заради боята ‼
  • 17 БАЙ Х@Й‼

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Защото, вижте майката":

    Прочете ли ПРОТОКОЛА ⁉️
  • 18 Гено

    15 0 Отговор
    УИЛЯМ ШЕКСПИР

    Очите ѝ не са звезди, не може
    устата ѝ с корал да се сравнят.
    Тя няма бяла като перла кожа,
    а гарванови плитки, смугла гръд.
    Не бели рози — пищни и богати —
    не алени са нейните страни,
    ухае тя, но с нежни аромати
    едва ли би могла да се сравни.
    Страните ѝ не са като жасмини,
    не бих сравнил челото й с цветя.
    Не знам как шестват нежните богини,
    но знам, че стъпва по земята тя
    и буди по-сърдечни възхищения
    от много други, лъгани в сравнения.
    ---
    Шекспир е възпял ,,Смуглата лейди" още през 16 век.Няма да споменавам прототипа на въпросната дама,за да не обидя една древна професия.

    Коментиран от #19

  • 19 Варна

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гено":

    Евала пич...шокира ме с факта, че цитираш Шекспир. Мой ред е: прочети и Алфред лорд Тенисън, най-големия конкурент на Шекспир.
  • 20 плевен

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛИСТ":

    Така е. Става дума за типичното английско лицемерие. Ако бяха обявили публично, че Хари е син на някой от обслужващия персонал, щяха да спестят този театър пред вестниците и Опра.
    Чарлз обясни на рижия как стоят нещата, и това е истинската причина той да се изнесе в Щатите.
    Истинският потърпевш е Меган, чийто планове се объркаха тотално.
  • 21 Олеле

    18 0 Отговор
    Всички останали правнуци на кралицата, с изключение на децата на Уилям, не са принцове и принцеси. За синът на Меган обаче трябвало да се направи изключение, в противен случай меганката ще иска монархията да падне!
  • 22 КралскиБъркотии

    22 0 Отговор
    Значи, само крал има право да решава кой да е принц и кой да не е такъв. Меган и Хари обаче решават, че те са над закона и ЛИШАВАТ сина си Арчи от титлата "лорд", която му се полага по рождение. След това обаче се обиждат на кралицата заради това, че тя не променя правилата в полза на тяхното дете и не го прави принц! Иди, че ги разбери.
  • 23 Един

    4 0 Отговор
    Вечната стара история: "Кой има право?" - а реалността е , че право има този който може да си го вземе! А този който си го вземе - не го дава на друг!
  • 24 В страната има

    0 1 Отговор
    и републикански настроени хора, които гледат с недобро око на многобройните титли, затова. А Джордж Пети е бил не особено добри спомени от споменатат година 1917г. Та историята е важна не откъде идват англосаксите или или откъде произлизат Кобургите, а да си обясните настоящето.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бял

    0 0 Отговор
    проста афроамериканка