Отидете към основна версия

7 004 6

Чудотворната Троеручица от Арбанаси

  • чудотворна-
  • троеручица-
  • арбанаси-
  • икона

Иконата на Божията майка помага и на жени, които не могат да имат деца, разказват монахините от манастира

Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в манастира в Арбанаси помага при тежки болести, за които дори най-добрите лекари не дават надежда на болните. Чудотворната икона на Божията майка помага и на жени, които не могат да имат деца, разказват монахините от манастира.

Църквата е създадена през 1608 г. и се посещава от над 30 хиляди вярващи всяка година. Според преданията Света Богородица се е явила на атонски монах иконописец и му наредила иконата на божията майка да бъде пренесена в престолния град Търново в посветен на нея манастир. Оказало се, че манастирът в Арбанаси бил единственият, посветен на Света Богородица. След идването на турците иконата била скрита, заровена в земята. Манастирът запустял и тя била забравена, разказват монахините. Един ден млад овчар чул женски глас изпод земята. Така чудотворната икона била открита, запазена във времето от турците.

Оттогава до ден днешен иконата се е прочула с много чудеса. Именно заради това манастирът, който е паметник на културата, е посещаван ежедневно от благодарни и вярващи хора. Иконата може да се види като част от декора на български филми за турското робство, с участието на Калоянчев например.

Самият манастир се предполага, че е основан по време на Второто българско царство и се свързва с царица Ирина. Първото чудо, свързано с иконата, е оздравяването на едно глухонямо турско дете. Християните казали на майка му да отиде да се помоли на иконата, защото божията майка не се интересува "кой какъв е, а гледа на сърце". По-късно Божията майка излекувала и детето на търновския паша.

Автор: Сребрина Гаджева

Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.

Свързани новини