Last news in Fakti

27 Април, 2021 14:16 6 936 6

Чудотворната Троеручица от Арбанаси

  • чудотворна-
  • троеручица-
  • арбанаси-
  • икона

Иконата на Божията майка помага и на жени, които не могат да имат деца, разказват монахините от манастира

Чудотворната Троеручица от Арбанаси - 1

Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в манастира в Арбанаси помага при тежки болести, за които дори най-добрите лекари не дават надежда на болните. Чудотворната икона на Божията майка помага и на жени, които не могат да имат деца, разказват монахините от манастира.

Чудотворната Троеручица от Арбанаси

Църквата е създадена през 1608 г. и се посещава от над 30 хиляди вярващи всяка година. Според преданията Света Богородица се е явила на атонски монах иконописец и му наредила иконата на божията майка да бъде пренесена в престолния град Търново в посветен на нея манастир. Оказало се, че манастирът в Арбанаси бил единственият, посветен на Света Богородица. След идването на турците иконата била скрита, заровена в земята. Манастирът запустял и тя била забравена, разказват монахините. Един ден млад овчар чул женски глас изпод земята. Така чудотворната икона била открита, запазена във времето от турците.

Чудотворната Троеручица от Арбанаси

Оттогава до ден днешен иконата се е прочула с много чудеса. Именно заради това манастирът, който е паметник на културата, е посещаван ежедневно от благодарни и вярващи хора. Иконата може да се види като част от декора на български филми за турското робство, с участието на Калоянчев например.

Самият манастир се предполага, че е основан по време на Второто българско царство и се свързва с царица Ирина. Първото чудо, свързано с иконата, е оздравяването на едно глухонямо турско дете. Християните казали на майка му да отиде да се помоли на иконата, защото божията майка не се интересува "кой какъв е, а гледа на сърце". По-късно Божията майка излекувала и детето на търновския паша.

Автор: Сребрина Гаджева


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Един

    1 15 Отговор
    Глупости на таркалета,прелюбодейно и нечестиво поколение,иска чудеса и знамения!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Роза

    5 1 Отговор
    Не се подигравайте със свети неща!Винаги съм харесвала старите манастири,защото те са наследство от минали времена,когато"другояче се е живяло, мислило и говорило".Те са стократно необходими в днешното меркантилно и бездуховно време,когато нищо не се почита и всичко се пресмята в пари.Поклон пред старите майстори на икони и п ред паметта на духовниците,съхранили българските ценности през вековете!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.