Отидете към основна версия

5 674 37

Руски учен предсказа появата на "втора Луна"

  • втора луна-
  • земя-
  • звезда-
  • избухване-
  • вячеслав авдеев-
  • астроном-
  • бетелгейзе

Избухването на една от най-ярките звезди в нощното небе ще е причината

Снимка: shutterstock

Взривът на звезда, който се очаква в следващите десетки или стотици хиляди години, може да доведе до поява на "втора Луна" в орбитата на Земята.

Според руския учен Вячеслав Авдеев, изследовател от Астрономическия космически център, новият естествен спътник на планетата ни ще се появи след експлозията на звездата Бетелгейзе (десетата най-ярка звезда на нощното небе).

Той обяви това по време на лекция в Московския планетариум сътрудникът на Астрокосмическия център на Физическия институт на Академията на науките Вячеслав Авдеев, пише РИА Новости.

Авдеев обясни, че „яркостта на звездата Бетелгейзе ще бъде сравнима с пълнолунието на небето и ще бъде видима през деня и красива през нощта“.

Звездата е червен свръхгигант, намиращ се на около 700 светлинни години от Земята. Бетелгейзе е обикновено десетата по яркост звезда на нощното небе.

В края на 2019 г. една от най-ярките звезди в планетариума бързо е загубила блясъка си, което може да е индикатор, че тя е в последния етап на еволюцията си. По това време учените предполагаха, че звездата скоро може да избухне. Данни от 22 февруари 2020 г. обаче сочат, че Бетелгейзе е спряла да потъмнява и вероятно възвръща яркостта си. Причината за загубата на яркост се оказа облак от прах.

Изследвания от февруари 2020 г. не намират разлика в инфрачервения диапазон спрямо предходните 50 години, което означава, че предстоящото сриване на ядрото е слабо вероятно.

„Във всеки случай звездата ще избухне през следващите десетки или стотици хиляди години, което ще доведе до появата на втора луна“, каза Авдеев в края на лекцията си.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.

Свързани новини