Отидете към основна версия

4 317 5

Рецепта за вечеря: Яхния с агнешко

  • яхния-
  • агнешко-
  • персийска кухня-
  • патладжан-
  • какво да сготвя

Традиционно ястие от персийската кухня

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

2 патладжана

4 с.л. зехтин екстра върджин

1 кг агнешка плешка

1 глава лук

1 с.л. смлян кориандър

1 пръчка канела

400 г нарязани домати

1 кубче органичен пилешки бульон

200 мл гореща вода

1/2 ч.ч. сушен касис

1 лайм, кора и сок

сол и черен пипер

За сервиране:

ориз пилаф

листа мента

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете патладжаните. Нарежете ги на кубчета от по 5 см, без да ги белите. Сложете ги в цедка и ги поръсете обилно със сол. Оставете ги за 10-15 минути, за да отделят горчивия си сок. Подсушете ги с кухненска хартия. След това ги сложете в плитка тава, постлана с хартия за печене и ги разпределете на един слой. Поръсете със сол и 3 с.л. зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 60 градуса 20-30 минути.

В плитка тенджера с огнеупорни дръжки и капак загрейте 1 с.л. зехтин. Запечатайте от всички страни месото, нарязано на парчета от по 5 см. Поръсете със сол. Ако е необходимо, правете това на порции. Извадете месото.

В същия съд запържете за 3-4 минути нарязания лук заедно с кориандъра и пръчката канела, до омекване.

Върнете месото заедно с отделилите се сокове в тенджерата. Добавете доматите и гответе 2-3 минути.

Разтворете бульона в горещата вода. Добавете го в тенджерата заедно със сушения касис и разбъркайте. Захлупете и поставете във фурната за 1 час и 30 минути на 160 градуса.

Към сготвеното месо добавете печения патладжан, фино настърганата кора на лайма и сока му. Разбъркайте внимателно.

Сервирайте яхнията с пилаф от ориз, поръсена с листа мента, пише 24kitchen.bg.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини