ФАКТИ.БГ

Рецепта за вечеря: Яхния с агнешко

Традиционно ястие от персийската кухня

Публикувана: 14 Юли, 2021 16:05
5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2877
Рецепта за вечеря: Яхния с агнешко
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.

Необходими продукти:

2 патладжана

4 с.л. зехтин екстра върджин

1 кг агнешка плешка

1 глава лук

1 с.л. смлян кориандър

1 пръчка канела

400 г нарязани домати

1 кубче органичен пилешки бульон

200 мл гореща вода

1/2 ч.ч. сушен касис

1 лайм, кора и сок

сол и черен пипер

За сервиране:

ориз пилаф

листа мента

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете патладжаните. Нарежете ги на кубчета от по 5 см, без да ги белите. Сложете ги в цедка и ги поръсете обилно със сол. Оставете ги за 10-15 минути, за да отделят горчивия си сок. Подсушете ги с кухненска хартия. След това ги сложете в плитка тава, постлана с хартия за печене и ги разпределете на един слой. Поръсете със сол и 3 с.л. зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 60 градуса 20-30 минути.

В плитка тенджера с огнеупорни дръжки и капак загрейте 1 с.л. зехтин. Запечатайте от всички страни месото, нарязано на парчета от по 5 см. Поръсете със сол. Ако е необходимо, правете това на порции. Извадете месото.

В същия съд запържете за 3-4 минути нарязания лук заедно с кориандъра и пръчката канела, до омекване.

Върнете месото заедно с отделилите се сокове в тенджерата. Добавете доматите и гответе 2-3 минути.

Разтворете бульона в горещата вода. Добавете го в тенджерата заедно със сушения касис и разбъркайте. Захлупете и поставете във фурната за 1 час и 30 минути на 160 градуса.

Към сготвеното месо добавете печения патладжан, фино настърганата кора на лайма и сока му. Разбъркайте внимателно.

Сервирайте яхнията с пилаф от ориз, поръсена с листа мента, пише 24kitchen.bg.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Мръсния Фикри
1 Отговор
Печенка плешка, няма ли да е по добре....!

Оценка:
-2 +3

///
2 Отговор
ако няма мента--гьозум /джоджен/ може.

Оценка:
-0 +0

Хасан
3 Отговор
Ако се прибавят и свинско дробчета и малко сланина, става приказка!

Оценка:
-0 +3

От Хермеса, помията
4 Отговор
Ли са, отр. лайкове, мъж кво разбира от готвене....!

Оценка:
-0 +1

Ей туй
5 Отговор
ще го ям но да има и люти чушки

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Проф. Вучков
Устатият телевизионен водещ се възмущава от външността, музиката и характера на Лейди Гага
Ченето на Лейди Гага е щръкнало като зейнало чекмедже"

Още бисери
ТОП 5