Отидете към основна версия

5 129 6

Рецепта за вечеря: Джамбалая - ястие с ориз, месо и морски дарове

  • джамбалая-
  • ориз-
  • скариди-
  • пилешко месо-
  • сащ-
  • какво да сготвя

Пикантно и богато ястие

Снимкa: Shutterstock

Джамбалая е традиционно ястие от ориз, месо и зеленчуци за Югоизточните щати на Америка и най-вече Луизиана. Това ястие съдържа и морски дарове, в някои от рецептите, но най- вече зависи с какво разполага готвачът.

Необходими продукти:

600 г пилешки пържоли от бут
300 г пресни скариди (почистени)
200 г пушена свинска наденица
150 г дългозърнест ориз
100 г бекон
600 мл пилешки бульон
1 консерва домати на кубчета (400 г)
4 скилидки чесън
3 стръка стеблена целина
1 зелена чушка
1 глава лук
1 дафинов лист
1 ч. л. кайенски пипер
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Пилешкото месо се овкусява със сол и черен пипер и се запича от двете страни на грил тиган. След това се реже на кубчета.

Беконът също се нарязва на кубчета, а наденицата – на шайби, и се запържват в сух съд. Изваждат се и в отделилата се мазнина се запържват нарязаните на ситно лук, чесън, чушка и целина.

Добавя се оризът и след това се налива бульонът.

Сипват се доматите, връщат се беконът и наденицата. Прибавя се и пилето.

Овкусява се със сол, черен пипер, дафинов лист, ригана и кайенския пипер. Готви се, докато оризът се свари.

Прибавят се почистените скариди и се разбърква внимателно.

Похлупва се и се оставя 3–4 минути, докато скаридите станат готови, пише bonapeti.bg

Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.

Свързани новини