Джамбалая е традиционно ястие от ориз, месо и зеленчуци за Югоизточните щати на Америка и най-вече Луизиана. Това ястие съдържа и морски дарове, в някои от рецептите, но най- вече зависи с какво разполага готвачът.
Необходими продукти:
600 г пилешки пържоли от бут
300 г пресни скариди (почистени)
200 г пушена свинска наденица
150 г дългозърнест ориз
100 г бекон
600 мл пилешки бульон
1 консерва домати на кубчета (400 г)
4 скилидки чесън
3 стръка стеблена целина
1 зелена чушка
1 глава лук
1 дафинов лист
1 ч. л. кайенски пипер
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се овкусява със сол и черен пипер и се запича от двете страни на грил тиган. След това се реже на кубчета.
Беконът също се нарязва на кубчета, а наденицата – на шайби, и се запържват в сух съд. Изваждат се и в отделилата се мазнина се запържват нарязаните на ситно лук, чесън, чушка и целина.
Добавя се оризът и след това се налива бульонът.
Сипват се доматите, връщат се беконът и наденицата. Прибавя се и пилето.
Овкусява се със сол, черен пипер, дафинов лист, ригана и кайенския пипер. Готви се, докато оризът се свари.
Прибавят се почистените скариди и се разбърква внимателно.
Похлупва се и се оставя 3–4 минути, докато скаридите станат готови, пише bonapeti.bg
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Наску диаманда
16:12 15.08.2021
2 Иван
16:46 15.08.2021
3 Тръба, като се, каже
17:12 15.08.2021
4 Студопор
17:17 15.08.2021
5 буламач
17:46 15.08.2021
6 Чистия Фикри
18:06 15.08.2021