Отидете към основна версия

4 034 6

Как да направим зеленчуковите ястия по-вкусни?

  • зеленчуци-
  • готвене-
  • приготвяне-
  • вкус

7 лесни трика как да овкусим по-добре зеленчуците

Снимка: Shutterstock

Ако цял живот сте били придирчиви към храната, но сега имате желание да се храните по-здравословно и да разнообразите менюто си със зеленчуци, време е да ви помогнем да се влюбите в храни като карфиол, аспержи, чушки и моркови, пише actualno.com.

Опитвайте нови зеленчуци всяка седмица

Целина, японска ряпа, зеле, праз са невероятно вкусни, но по някакъв начин не толкова популярни зеленчуци. В интернет има много кулинарни предавания и програми, в които готвачите приготвят вкусни и здравословни ястия от различни зеленчуци. Разгледайте тези ястия и купете необичайните артишок и аспержи от супермаркета. Ще се изненадате, когато ги опитате!

Потърсете нови рецепти за зеленчуци

На скара не се готви само месо, но и зеленчуци. Понякога много хора забравят за това. Опитайте се да готвите зеленчуци с минимум олио и не прекалено дълго, в противен случай има риск вкусът на ястието да се развали.

Кои са най-добрите зеленчуци?

Лук, патладжан, аспержи, домати, червен пипер, броколи, карфиол и дори репички и краставици - всеки зеленчук, приготвен на скара, придобива апетитен нов вкус. Основното нещо е да не се страхувате да експериментирате и да търсите нещо ново. Зеленчуците могат да се приготвят и на огън - поставят се върху решетка или се нанизват на шишчета. След това получавате зеленчуков кебап - отлична гарнитура към месото.

Приготвяйте зеленчукови сосове

За да направите това, трябва да използвате блендер - нарежете, например, домати и репички в него, подправете с натурално кисело мляко, което не съдържа захар, и добавете към месо или гарнитури.

Не яжте, а пийте зеленчуците

Зеленчуците не съдържат фруктоза и глюкоза, за разлика от плодовете, така че зеленчуковите смутита или соковете са много по-здравословни от плодовите и горските. За да направите напитка от зеленчуци, трябва отново да използвате блендер - смилайте зеленчуците и плодовете, които сте избрали за основна съставка в него, смесете с мляко, кефир или вода. Струва си да си припомним, че е по-добре да пиете напитка не преди, а след хранене, а нарязаните зеленчуци и плодове трябва да се разреждат наполовина с вода.

Направете сиренето ваш съюзник

Всяко ястие става вкусно със сирене. Поръсете зеленчуците с настъргано сирене малко преди края на готвенето и тогава вкусът им ще стане много по-интересен.

Направете сос бешамел

Известният сос бешамел е невероятно вкусен. Използва се не само като сос за лазаня, но и за много други ястия, едно от които са печени зеленчуци. За да направите известния сос, ви трябва:

- Разтопете 10 г масло в тенджера

- Изсипете в него 2 супени лъжици брашно и го загрейте на слаб огън

- Разбъркайте внимателно сместа, докато стане на един нюанс по-тъмна

- Добавете 10 мл мляко или сметана

- Гответе до плътност и разбъркайте, за да предотвратите образуването на бучки.

- Към соса добавете смлян бял пипер и индийско орехче.

Закуска със зеленчуци

Вземете на работа нарязани зеленчуци и ги хапнете. Яжте сурови зеленчуци у дома. Те ще бъдат по-вкусни, ако направите сос с кисело мляко или мека извара, може да добавите и чесън.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини