Отидете към основна версия

11 702 18

Рецепта на деня: Оригинално кюнефе

  • кюнефе-
  • кадаиф-
  • десерт-
  • сладкиш-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Класически турски сладкиш с готов кадаиф

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

160 г кадаиф

350 г моцарела

60 г масло

1 лимон

30 г шам фъстък

20 г кедрови ядки

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Кадаифът (160 г) се начупва и разделя на две равни части. Кръгъл огнеупорен съд се намазва обилно с масло и в него се слага едната част от кадаифа. Притиска се силно с пръсти, за да слегне добре. Отгоре се добавя моцарелата (350 г) на малки топки, като поставянето е равномерно и навсякъде. Притиска се добре отново и отгоре се поставя останалата част от кадаифа. Отново се пристиска.

Десертът се полива с разтопеното масло (60 г) и се поставя във фурната за 20 минути при 180 градуса.

Така приготвеното кюнефе се залива с горещ захарен сироп, приготвен от варенето на водата (1 ч.ч.), захарта (1 ч.ч.) и лимоновия сок.

Полученото кюнефе се поръсва отгоре с натрошен шам-фъстък и по желание - с кедрови ядки.

По желание този класически турски десерт може да се гарнира с малко заквасена сметана или сладолед, пише 1001recepti.com.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.

Свързани новини