Отидете към основна версия

12 386 25

Защо хората сипват лъжица сода във виното в ресторанта?

  • вино-
  • сода-
  • проверка-
  • качествено-
  • ресторант

Мнозина научиха този лесен трик, чрез който разбират дали виното е качествено

Снимка: Shutterstock

Българите са любители на червеното вино, особено през студените месеци от годината, които настъпват сериозно. Цената на качествената гроздова напитка по магазините не е никак ниска. Повечето хора предпочитат да си го закупуват на едро, но тогава рискът да купим нещо некачествено е по-голям. Няма как да сме сигурни какви добавки има в напитката и дали наистина предстои да консумираме ферментирали плодове. Съществува един трик, благодарение на който можете за нула време да узнаете дали виното, поднесено на трапезата ви, е истинско или не. Този трик позволява да бъде прилаган и в ресторанта, пише actualno.com.

Как разбираме дали виното е истинско с 1 лъжица сода?

Може и да не знаете, но червеното вино, което е преминало през естествена ферментация, задължително съдържа гроздово нишесте. За да разберете дали то е с високо качество, трябва да преминете през няколко лесни стъпки. Ако сте в ресторант помолете сервитьора за допълнителна чаша и една лъжица обикновена сода за хляб. Изсипете содата в празната чаша и отлейте минимално количество от винената напитка. Двете вещества – содата и нишестето, ще реагират. Като резултат от това цветът на виното ще се промени и ще стане със зелено – кафяв оттенък. Когато обаче не са ви сервирали качествено вино, това значи, че в него ще липсва какъвто ѝ да е било процент гроздово нишесте. Напитката няма да промени цвета си.

Този трик позволява да бъде извършен както в домашни условия, така и в ресторант. Всичко е толкова просто, а накрая узнавате за броени секунди истината. Направете го и затвърдете вярването си, че в любимия ви ресторант ви сервират качествени питиета, придружаващи вашата вечеря.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини