Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 14:58 12 359 25

Защо хората сипват лъжица сода във виното в ресторанта?

  • вино-
  • сода-
  • проверка-
  • качествено-
  • ресторант

Мнозина научиха този лесен трик, чрез който разбират дали виното е качествено

Защо хората сипват лъжица сода във виното в ресторанта? - 1
Снимка: Shutterstock

Българите са любители на червеното вино, особено през студените месеци от годината, които настъпват сериозно. Цената на качествената гроздова напитка по магазините не е никак ниска. Повечето хора предпочитат да си го закупуват на едро, но тогава рискът да купим нещо некачествено е по-голям. Няма как да сме сигурни какви добавки има в напитката и дали наистина предстои да консумираме ферментирали плодове. Съществува един трик, благодарение на който можете за нула време да узнаете дали виното, поднесено на трапезата ви, е истинско или не. Този трик позволява да бъде прилаган и в ресторанта, пише actualno.com.

Как разбираме дали виното е истинско с 1 лъжица сода?

Може и да не знаете, но червеното вино, което е преминало през естествена ферментация, задължително съдържа гроздово нишесте. За да разберете дали то е с високо качество, трябва да преминете през няколко лесни стъпки. Ако сте в ресторант помолете сервитьора за допълнителна чаша и една лъжица обикновена сода за хляб. Изсипете содата в празната чаша и отлейте минимално количество от винената напитка. Двете вещества – содата и нишестето, ще реагират. Като резултат от това цветът на виното ще се промени и ще стане със зелено – кафяв оттенък. Когато обаче не са ви сервирали качествено вино, това значи, че в него ще липсва какъвто ѝ да е било процент гроздово нишесте. Напитката няма да промени цвета си.

Този трик позволява да бъде извършен както в домашни условия, така и в ресторант. Всичко е толкова просто, а накрая узнавате за броени секунди истината. Направете го и затвърдете вярването си, че в любимия ви ресторант ви сервират качествени питиета, придружаващи вашата вечеря.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 защо Така

    16 5 Отговор
    На едноокия и другото око му изкарахте... Ей, мушмороци съсипахте ми бизнеса

    Коментиран от #23

  • 3 Петър

    8 1 Отговор
    Как беше името на главният герой от филма "Господин за един ден"?

    Коментиран от #8, #12

  • 4 ТОЗИ ТРИК КОЙТО ГО НАПРАВИ

    12 1 Отговор
    В КРЪЧМАТА НА ПОСЛЕДНЯ СОФИЙАНЕЦ ЩЕ ПОЛУЧИ НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА КЛИЕНТ №1 И ВСИЧКИ КОЛАНИ НА ДЖОШУА И МАЙК ТАЙСЪН👌
  • 5 гадно

    20 6 Отговор
    Скъпа ми мисирке този трик няма как да бъде приложен в магазина там купуваш и чак в къщи разбираш, че си се минал. Между другото да попаднеш на нещо различно от менте си е като шестица от тотото.
  • 6 В зърнените култури

    6 3 Отговор
    И грудкови такива, нишесте - Да, ама в гроздето?! Къде го пише, че в гроздето има нишесте?
  • 7 Трета, пета

    5 4 Отговор
    И повече цедки, вино, не е менте! Просто не е първа цедка.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    28 2 Отговор
    Ще ми се да видя тоя келнер, дето ще ми донесе "допълнителна чаша и една лъжица обикновена сода за хляб" в бг-ресторант.
  • 10 За алкохолик

    3 4 Отговор
    Има ли време за проба, от5 лева вино му се струва хубаво....!
  • 11 sbs no КОМУНИСТ

    5 2 Отговор
    С ЛЪЖИЦА СОДА МОЖЕ ЕДИНСТВЕННО ДА ПРЕМАХНЕТЕ КИСЕЛА ЖИЛКА ВЪВ ВИНОТО -НО СТАВА БЛУДКАВО
    КИСЕЛА ЖИЛКА В РАКИЯТА -ИЛИ НЕ ДОБЪР ВКУС СЕ ПРЕМАХВА С ЛИМОНЕНИ -КОРИ -
    -ДОБИВА АРОМАТ НА ЛИМОНЕНА ВОДКА

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пипи Чорапчето

    7 2 Отговор
    Еййй, срама нямате - такива съвети да давате;)
    Сещам се за вица за стария френски граф - производител на вино с много добър бизнес.
    Разбрал той, че краят му е близо и повикал наследниците да им предава занаята. Започнал да изброява кое как се прави, какви са тънкостите и т.н.
    И накрая завършил така: а, забравих да ви кажа, че вино може да се прави и от грозде;)

    Коментиран от #18, #19

  • 14 Ежик

    2 2 Отговор
    Ама верно лиВ магазина от три литра как да разбера?
  • 15 При взаимодействие,

    5 2 Отговор
    Между киселина, във виното и основата , сода бикарбонат, какво си получава? Сол и вода!
  • 16 mi6osp

    18 1 Отговор
    "гроздово нишесте" ,че и променя цвета си сода... Явно не е само Гугъл превода виновен за тези глупости. Първо, в гроздето няма никакво нишесте, има захари. Второ, захарите са безцветни, цветът е от съвсем други съединения.Трето, във виното основната част от захарите на гроздето са ферментирали в безцветни съединения- спирт етанол, естери, етери и др. Четвърто, ако виното не смени цвета си, значи то е спиртен разтвор, есенция и боя.
  • 17 В ракията,

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "sbs no КОМУНИСТ":

    Не остава никаква блудкаво ст , но води до по-ниска температура, на кипене, поради солеността , на разтвора! От какво зависи температурата на кипене? Надморска височина и минералната наситеност, на разтвора.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 5лева,вино, 1 леф шампоан

    2 1 Отговор
    50 хил. кола, къде е логиката, пак ще попитам, ще отговоря, играчката..!
  • 22 Вярно е содата става зелено кафява..

    0 1 Отговор
    Менте вината ще изгорят...

    Свършиха магиите на мутро -шебеците...
  • 23 Хайл

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "защо Така":

    Аз си нося вино от вкъщи когато отивам на ресторант...кюфтета и пържоли също

    Коментиран от #24

  • 24 един от стадото

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хайл":

    стига бе. И домашните чехли ли
  • 25 АЛИ БЕГОВ

    1 0 Отговор
    НЯМА СМИСЪЛ ОТ ТОЯ ТЕСТ - В РЕСТОРАНТА ИСТИНСКИ ВИНО НЯМА ОТКАК ИМА КРЪЧМИ ! ЦЕЛТА НА КРЪЧМАРЯ Е ДА ТИ ВЗЕМЕ ПАРИТЕ А НЕ ДА ТЕ ПОИ С ИСТИНСКО ВИНО ! ТАКА Е И С КАФЕТО И С ХРАНАТА !