ФАКТИ.БГ
  • вино-
  • сода-
  • проверка-
  • качествено-
  • ресторант

Защо хората сипват лъжица сода във виното в ресторанта?

Мнозина научиха този лесен трик, чрез който разбират дали виното е качествено

Публикувана: 15 Октомври, 2021 14:58
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8226
Защо хората сипват лъжица сода във виното в ресторанта? - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.

Българите са любители на червеното вино, особено през студените месеци от годината, които настъпват сериозно. Цената на качествената гроздова напитка по магазините не е никак ниска. Повечето хора предпочитат да си го закупуват на едро, но тогава рискът да купим нещо некачествено е по-голям. Няма как да сме сигурни какви добавки има в напитката и дали наистина предстои да консумираме ферментирали плодове. Съществува един трик, благодарение на който можете за нула време да узнаете дали виното, поднесено на трапезата ви, е истинско или не. Този трик позволява да бъде прилаган и в ресторанта, пише actualno.com.

Как разбираме дали виното е истинско с 1 лъжица сода?

Може и да не знаете, но червеното вино, което е преминало през естествена ферментация, задължително съдържа гроздово нишесте. За да разберете дали то е с високо качество, трябва да преминете през няколко лесни стъпки. Ако сте в ресторант помолете сервитьора за допълнителна чаша и една лъжица обикновена сода за хляб. Изсипете содата в празната чаша и отлейте минимално количество от винената напитка. Двете вещества – содата и нишестето, ще реагират. Като резултат от това цветът на виното ще се промени и ще стане със зелено – кафяв оттенък. Когато обаче не са ви сервирали качествено вино, това значи, че в него ще липсва какъвто ѝ да е било процент гроздово нишесте. Напитката няма да промени цвета си.

Този трик позволява да бъде извършен както в домашни условия, така и в ресторант. Всичко е толкова просто, а накрая узнавате за броени секунди истината. Направете го и затвърдете вярването си, че в любимия ви ресторант ви сервират качествени питиета, придружаващи вашата вечеря.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 22 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
защо Така
2 Отговор
На едноокия и другото око му изкарахте... Ей, мушмороци съсипахте ми бизнеса

Коментиран от #23


Оценка:
-4 +15

Петър
3 Отговор
Как беше името на главният герой от филма "Господин за един ден"?

Коментиран от #8, #12


Оценка:
-0 +7

ТОЗИ ТРИК КОЙТО ГО НАПРАВИ
4 Отговор
В КРЪЧМАТА НА ПОСЛЕДНЯ СОФИЙАНЕЦ ЩЕ ПОЛУЧИ НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА КЛИЕНТ №1 И ВСИЧКИ КОЛАНИ НА ДЖОШУА И МАЙК ТАЙСЪН👌

Оценка:
-0 +12

гадно
5 Отговор
Скъпа ми мисирке този трик няма как да бъде приложен в магазина там купуваш и чак в къщи разбираш, че си се минал. Между другото да попаднеш на нещо различно от менте си е като шестица от тотото.

Оценка:
-6 +18

В зърнените култури
6 Отговор
И грудкови такива, нишесте - Да, ама в гроздето?! Къде го пише, че в гроздето има нишесте?

Оценка:
-3 +4

Трета, пета
7 Отговор
И повече цедки, вино, не е менте! Просто не е първа цедка.

Оценка:
-3 +5

8
Този коментар е премахнат от модератор.
гост
9 Отговор
Ще ми се да видя тоя келнер, дето ще ми донесе "допълнителна чаша и една лъжица обикновена сода за хляб" в бг-ресторант.

Оценка:
-2 +26

За алкохолик
10 Отговор
Има ли време за проба, от5 лева вино му се струва хубаво....!

Оценка:
-4 +3

sbs no КОМУНИСТ
11 Отговор
С ЛЪЖИЦА СОДА МОЖЕ ЕДИНСТВЕННО ДА ПРЕМАХНЕТЕ КИСЕЛА ЖИЛКА ВЪВ ВИНОТО -НО СТАВА БЛУДКАВО
КИСЕЛА ЖИЛКА В РАКИЯТА -ИЛИ НЕ ДОБЪР ВКУС СЕ ПРЕМАХВА С ЛИМОНЕНИ -КОРИ -
-ДОБИВА АРОМАТ НА ЛИМОНЕНА ВОДКА

Коментиран от #17


Оценка:
-2 +5

12
Този коментар е премахнат от модератор.
Пипи Чорапчето
13 Отговор
Еййй, срама нямате - такива съвети да давате;)
Сещам се за вица за стария френски граф - производител на вино с много добър бизнес.
Разбрал той, че краят му е близо и повикал наследниците да им предава занаята. Започнал да изброява кое как се прави, какви са тънкостите и т.н.
И накрая завършил така: а, забравих да ви кажа, че вино може да се прави и от грозде;)

Коментиран от #18, #19


Оценка:
-2 +7

Ежик
14 Отговор
Ама верно лиВ магазина от три литра как да разбера?

Оценка:
-1 +2

При взаимодействие,
15 Отговор
Между киселина, във виното и основата , сода бикарбонат, какво си получава? Сол и вода!

Оценка:
-1 +5

mi6osp
16 Отговор
"гроздово нишесте" ,че и променя цвета си сода... Явно не е само Гугъл превода виновен за тези глупости. Първо, в гроздето няма никакво нишесте, има захари. Второ, захарите са безцветни, цветът е от съвсем други съединения.Трето, във виното основната част от захарите на гроздето са ферментирали в безцветни съединения- спирт етанол, естери, етери и др. Четвърто, ако виното не смени цвета си, значи то е спиртен разтвор, есенция и боя.

Оценка:
-1 +16

В ракията,
17 Отговор

До коментар #11 от "sbs no КОМУНИСТ":


Не остава никаква блудкаво ст , но води до по-ниска температура, на кипене, поради солеността , на разтвора! От какво зависи температурата на кипене? Надморска височина и минералната наситеност, на разтвора.

Оценка:
-1 +3

18
Този коментар е премахнат от модератор.
19
Този коментар е премахнат от модератор.
20
Този коментар е премахнат от модератор.
5лева,вино, 1 леф шампоан
21 Отговор
50 хил. кола, къде е логиката, пак ще попитам, ще отговоря, играчката..!

Оценка:
-0 +2

Вярно е содата става зелено кафява..
22 Отговор
Менте вината ще изгорят...

Свършиха магиите на мутро -шебеците...

Оценка:
-0 +0

Хайл
23 Отговор

До коментар #2 от "защо Така":


Аз си нося вино от вкъщи когато отивам на ресторант...кюфтета и пържоли също

Коментиран от #24


Оценка:
-1 +3

един от стадото
24 Отговор

До коментар #23 от "Хайл":


стига бе. И домашните чехли ли

Оценка:
-1 +1

АЛИ БЕГОВ
25 Отговор
НЯМА СМИСЪЛ ОТ ТОЯ ТЕСТ - В РЕСТОРАНТА ИСТИНСКИ ВИНО НЯМА ОТКАК ИМА КРЪЧМИ ! ЦЕЛТА НА КРЪЧМАРЯ Е ДА ТИ ВЗЕМЕ ПАРИТЕ А НЕ ДА ТЕ ПОИ С ИСТИНСКО ВИНО ! ТАКА Е И С КАФЕТО И С ХРАНАТА !

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев коментира външната политика на Русия
Черно море стана руско езеро"

Още бисери
ТОП 5