Отидете към основна версия

4 486 12

6 ползи от ежедневната консумация на яйца

  • яйца-
  • всеки ден-
  • омега-3-
  • добър холестерол-
  • протеин

Едно яйце съдържа 212 mg добър холестерол, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием

Снимка: Shutterstock

Пилешките яйца съдържат куп хранителни вещества, необходими за организма. Ежедневната им консумация носи много ползи за здравето, пише actualno.com. И ако една ябълка на ден ще ви спести посещението при лекар, същото може да се каже и за едно, а за предпочитане две яйца на ден.

Ето и 6 основателни причини да ядете яйца всеки ден:

1. Богати са на омега-3 мастни киселини

Елементът докозахексаенова киселина (DHA), намиращ се в яйцата, помага за поддържане на мозъчната функция, зрението и намалява нивата на триглицеридите в кръвта. Омега-3 мастни киселини се съдържат в рибата и в най-големи количества в риба тон.

2. Източник на добър холестерол

Яйцата помагат за повишаване нивото на липопротеините с висока плътност (HDL) или добрия холестерол в кръвта. Едно яйце наистина съдържа 212 mg добър холестерол, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием от 300 mg. Това намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт и други проблеми.

3. Източник на здравословен протеин

Едно голямо яйце съдържа около шест грама протеин и всички незаменими аминокиселини. Адекватните количества здравословен протеин са важни за здравето на костите, мускулната маса и загубата на тегло.

4. Подпомагат здравето на очите

Яйцата съдържат лутеин и зеаксантин. Тези антиоксиданти имат способността да се натрупват в ретината, като по този начин намаляват риска от много очни заболявания. Яйцата са с високо съдържание на витамин А, който е от съществено значение за здравето на очите.

5. Източник на есенциални минерали

Яйцата съдържат много желязо, цинк и фосфор. Също така в тях има и големи количества йод, който е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза.

6. Поддържат здравето на мозъка

Яйцата съдържат повечето от основните витамини и минерали, които са от съществено значение за нормалното функциониране на мозъка, нервната система и метаболизма.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.

Свързани новини