Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 18:15 4 469 12

6 ползи от ежедневната консумация на яйца

  • яйца-
  • всеки ден-
  • омега-3-
  • добър холестерол-
  • протеин

Едно яйце съдържа 212 mg добър холестерол, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием

6 ползи от ежедневната консумация на яйца - 1
Снимка: Shutterstock

Пилешките яйца съдържат куп хранителни вещества, необходими за организма. Ежедневната им консумация носи много ползи за здравето, пише actualno.com. И ако една ябълка на ден ще ви спести посещението при лекар, същото може да се каже и за едно, а за предпочитане две яйца на ден.

Ето и 6 основателни причини да ядете яйца всеки ден:

1. Богати са на омега-3 мастни киселини

Елементът докозахексаенова киселина (DHA), намиращ се в яйцата, помага за поддържане на мозъчната функция, зрението и намалява нивата на триглицеридите в кръвта. Омега-3 мастни киселини се съдържат в рибата и в най-големи количества в риба тон.

2. Източник на добър холестерол

Яйцата помагат за повишаване нивото на липопротеините с висока плътност (HDL) или добрия холестерол в кръвта. Едно яйце наистина съдържа 212 mg добър холестерол, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием от 300 mg. Това намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт и други проблеми.

3. Източник на здравословен протеин

Едно голямо яйце съдържа около шест грама протеин и всички незаменими аминокиселини. Адекватните количества здравословен протеин са важни за здравето на костите, мускулната маса и загубата на тегло.

4. Подпомагат здравето на очите

Яйцата съдържат лутеин и зеаксантин. Тези антиоксиданти имат способността да се натрупват в ретината, като по този начин намаляват риска от много очни заболявания. Яйцата са с високо съдържание на витамин А, който е от съществено значение за здравето на очите.

5. Източник на есенциални минерали

Яйцата съдържат много желязо, цинк и фосфор. Също така в тях има и големи количества йод, който е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза.

6. Поддържат здравето на мозъка

Яйцата съдържат повечето от основните витамини и минерали, които са от съществено значение за нормалното функциониране на мозъка, нервната система и метаболизма.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 501

    27 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Пилешките яйца съдържат куп..." - Не е известно пилетата да снасят яйца. Снасят ги кокошките и затова се наричат кокоши яйца. Не пишете глу-пости.

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Раданч Татлъту

    9 1 Отговор
    Божидара....,ти май ни будалкаш и ни караш да ядем яйцата на петела?!🙉🤡🥳🦜

    Коментиран от #4

  • 4 devil

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    Бели бъбреци са това може да питате шеф Манчев
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 АЛОООО

    7 0 Отговор
    що ме изтрихте ве...... то човек ,сакън да не си направи майтап....???..да ви са и модераторите.....
  • 7 Спалня, баня или библиотека..?!

    2 0 Отговор
    И то, все си. има, някакви,, кусури,,..... толкова хвалба, госпожа, ше го урочасаш...!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Или по добре, изкъпете оня с вените

    2 0 Отговор
    Един младеж или съсет, пак може да, отидете на мсвп, при ядене на, много яйца, също...!
  • 10 √(n&Варна)

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "501":

    Ми тя, горката, не знае, че трябва да пише ПТИЧИТЕ яйца.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ????

    0 0 Отговор
    Яйца от не затворени пространства кокошки, демек на свобода пуснати на воля. Няма сметка, скъп фураж, но по ок, те, а не куче, котка. Умни са. Като хората са. Едната бяга от петела и като се върне я подхваща петела, а до нея не я пипа. Същото е и с човека, колкото повече бягаш от мъж, толкова повече те гони, а милата до него. И така купувайте яйца от баби, но познати, защото много баби гледат и дядовци, но са затворени, и кой обича животните се ядосва, че ги измъчват, в малки пространства много кокошки без петел. Всеки лъже, мами, а не е хубаво. Табели, българска стока, а тя