Отидете към основна версия

2 921 25

Разрешиха продажбата на щурци за ядене в Брюксел

  • скакалци-
  • щурци-
  • храна-
  • брюксел-
  • насекоми

Насекомите вече могат да се закупят от магазините и да се хапват за закуска

Снимка: Shutterstock

Европейската комисия разреши продажбата на домашни щурци (Acheta domesticus) като нова храна в ЕС, предава Телеграф.

Домашният щурец става третото насекомо, което е разрешено за консумация в Европейския съюз. От юли 2021 година можем да се "насладим" и на вкуса на жълто-брашнен червей, а от ноември месец миналата година можем да опитаме и мигриращ скакалец.

Европейската комисия посочи, че домашните щурци ще се предлагат на пазара на ЕС във всички форми: замразени, сушени или на прах. Предназначени са за консумация като лека закуска или хранителна добавка.

Решението е одобрено от държавите-членки на 8 декември 2021 година след строга оценка на Европейската агенция по безопасност на храните, която заключи, че консумацията на това насекомо е безопасна в съответствие с методите на употреба, предоставени от производителя. В Брюксел Организацията по храните и земеделието посочи насекомите като хранителен и здравословен източник на храна с високо съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали. В изявлението си тя добавя, че насекомите вече съставляват значителна част от ежедневното хранене на стотици милиони хора по света и могат да бъдат идентифицирани като алтернативен източник на протеини, който би улеснил прехода към по-устойчиво хранене в Европа.

Регламентът на ЕС за новите храни съществува от 1997 година, като наднационалният орган дефинира термина като „новоразработена, иновативна храна, храни, произведени с помощта на нови технологии и производствени процеси, както и храни, които традиционно се консумират извън ЕС“.

Въпреки че консумацията на насекоми не е широко разпространено в Европа, тя далеч не е необичайна в много части на света. В Мексико и някои други части на Централна Америка се ядат препечени скакалци, често като лека закуска или с алкохол. Подправени със сол, люти чушки и сок от лайм, те са известни като чапулини, пише The Washington Post.

Щурците също се ядат редовно в Тайланд и някои други части на Азия. Европейската комисия признава, че насекомите вече са в менюто в някои части и на Европа, тъй като цели насекоми не подлежат на същите ограничения за одобрение. Според една оценка на ООН около 2 милиарда души вече включват насекоми в диетата си.

През последните години имаше натиск за разширяване на консумацията на насекоми, като защитниците твърдят, че те могат да бъдат също толкова питателни, колкото месото и по-добри за околната среда, тъй като не изискват големи количества земя за отглеждане и не отделят парникови газове като метан в значителен мащаб.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.

Свързани новини