Отидете към основна версия

3 075 3

Как да приготвяме рибата правилно

  • риба-
  • приготвяне-
  • съхранение-
  • диетолог

Неправилният начин на съхранение и приготвяне може да намали количеството хранителни вещества в нея

Снимка: Shutterstock

Рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за човешкото тяло. Неправилният начин на съхранение и приготвяне може да намали количеството хранителни вещества в нея, казва диетологът и генетик Андрей Золотарев. Това съобщава Sputnik.

Според лекаря рибата трябва редовно да се включва в менюто, като трябва да се консумират различни видове. Треската има противотуморно действие, сьомгата има добър ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система, цаца и сайра подобряват функционирането на централната нервна система.

Въпреки това всички полезни свойства могат да бъдат сведени до минимум чрез неправилно съхранение и приготвяне.

„Ако купувате риба, опитайте се да вземете само прясна, а не замразена. Повторното замразяване, съхранение в полиетилен, във вакуумна опаковка ще влоши качеството ѝ. Мазнините бързо се окисляват и се превръщат в токсични. Правилното готвене на рибата не е пържене, а задушаване, печене, обработка на пара, казва докторът.

„Един от основните фактори за появата на патологии при съвременния човек е дефицитът на омега-3 мастни киселини. Факт е, че почти всички клетки на нашето тяло имат мембрана, чиято работа пряко зависи от количеството омега. -3 мастни киселини в него. Колкото повече омега-3, Золотарев.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини