Отидете към основна версия

17 797 52

Вижте Кирил Петков като ученик през 1997 г.

  • кирил петков-
  • ученик-
  • оук бей-
  • канада-
  • 1997 година-
  • премиер

Беше амбициозен, уверен, че ще стигне до важна позиция, на която ще може да променя нещата, казва негов съученик

Снимка Архив: БГНЕС

„Дни на предизвикателства за завършилия Оук Бей премиер на България.“ Статия за Кирил Петков под това заглавие се появи в края на февруари в канадския сайт TimesColonist.com.

Електронното издание е базирано в столицата Виктория на канадската провинция Британска Колумбия.

Именно в градчето Оук Бей (Oak Bay - в превод "залив на дъбовете", който граничи с Виктория) се оказва, че е завършил средно образование настоящият министър-председател на България.

Авторът Jack Knox изрежда имената на политици от училището Oak Bay High School. Кирил Петков обаче бил единственият, станал премиер на държава.

Той е определен като “кръстоносец срещу корупцията“, чието внезапно издигане го е превърнало в нещо като европейска политическа рок звезда. А френското издание Le Monde посочило, че „златното момче начело на България“ идва от остров Ванкувър (там се намира канадското градче Оук Бей – б.а.).

Кирил Петков е роден в страна с население от 6,5 милиона души, пише „Times Colonist”, но семейството му се мести във Виктория, когато той е на 14 г.

Статията описва подробно събитията от последните месеци, свързани с внезапната поява на Петков на българската политическа сцена заедно с приятеля му Асен Василев.

Любопитен момент е, че е открит и съученик на българския премиер на име Марко Кеслер. Той не бил изненадан, че „неговият приятел е направил нещо голямо в своя живот“.

„Петков беше амбициозен, уверен, че ще стигне до важна позиция, на която ще може да променя нещата“, казва Кеслер, който пристигнал в Оук Бей като ученик от Сърбия.

Двамата тогава се сближили, защото идвали от една и съща част на света.

„Той беше винаги весел и много оптимистичен“, припомня си Марко Кеслер. „Никога не можеше да го видиш кисел, раздразнителен или отегчен.“

Петков написал „на най-умния жив човек“ върху годишник на Кеслер.

„Не се съгласих с това, разбира се, но то просто показва неговия приветлив, забавен характер и неговата винаги позитивна настройка“, казва Марко за своя бивш съученик.

Според изданието позитивизмът на Кирил Петков би му бил от полза на фона на предизвикателствата пред България в момента. Напомня се, че през 2017 г. „Трансперънси интернешънъл“ ни е определила като най-корумпираната държава в Европейския съюз. Както и че страната ни е от бившия съветски блок, станала е член на НАТО през 2004 г., но все още разчита на Русия за голяма част от енергийните си нужди.

Кирил Петков излезе с твърда позиция срещу инвазията, пише „Times Colonist”. “Ние решително осъждаме руската военна агресия срещу Украйна“, цитиран е българският премиер. „Използването на военна сила срещу суверенна страна е неприемливо в 21-и век.“

Предстоят трудни дни. Нека се надяваме, че са обучавали добре Петков в Oak Bay, завършва публикацията.

Към статията е прикачена любопитна илюстрация със снимка на Кирил Петков от годишника на училището от 1997 г.

Краткият текст към нея вероятно е определение на думата soul (дух, душа), дадено от Петков тогава: „Осезание, виделина, образ, място, безтегловно нещо, реещо се в безкрайността с определена цел.“

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 70 гласа.

Свързани новини