Отидете към основна версия

4 748 7

Рецепта на деня: Гръцко саганаки със скариди

  • саганаки-
  • гръцка кухня-
  • скариди-
  • какво да сготвя

Класическа рецепта от гръцката кухня

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

500 г почистени скариди 250 г сирене 2 глави лук 2-3 скилидки чесън 500 г белени домати от консерва 1 супена лъжица сух риган 1 връзка пресен магданоз 50 мл зехтин 30 мл узо 2 стръка пресен босилек 1 щипка захар сол черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете лука и чесъна на много ситно. Загрейте мазнината в дълбок тиган и ги запържете вътре. Добавете ригана към лука и чесъна, разбъркайте. Залейте ги с узото и се дръпнете, защото ще се фламбира. Изчакайте пламъка да угасне.

Добавете доматите. Подправете със сол, черен пипер и захар, която да убие киселинността на доматите. Разбъркайте. Възможно е да се окаже гъсто, затова залейте с 1 чаша вода. Намалете котлона и оставете сместа да се сгъсти след като започне да къкри.

Междувременно нарежете магданоза на много ситно, накъсайте босилека. Нарежете сиренето или го натрошете. Добавете магданоза и сиренето към доматения сос и разбъркайте. Накрая прибавете върху всички продукти и скаридите. Полейте с още малко зехтин. Разбъркайте ястието и гответе още 7-8 минути. Преди да сервирате поръсете и с босилек, съветва az-jenata.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини