Отидете към основна версия

2 569 6

Вижте жертви ли сте на Стокхолмски синдром в отношенията си

  • стокхолмски синдром-
  • връзка-
  • отношения-
  • жертви

Мнозина не осъзнават, че са в отношения с насилници

Снимкa: Shutterstock

Стокхолмският синдром е психологическо състояние, което се случва в ситуации, когато има сближаване между заложници и техните похитители. Колкото повече време прекарват заедно, толкова по-големи са шансовете да се случи. Това обаче не е феномен, които се наблюдава само време на отвличане. Стокхолмският синдром се наблюдава и при нездрави любовни отношения, където има насилие, пише trafficnews.bg.

Най-интересното е, че мнозина не осъзнават, че са в отношения с насилници. Около тях светът ги наблюдава изумен, опитва да помогне, да ги вразуми, но т остават в капана на разрушителната си връзка и наричат това „любов”.

Как да си обясним подобна лудост? Има много отговори на този въпрос, но истината е, че става въпрос за нещо много просто: Свързването чрез травматични преживявания. Такова сближаване се случва, когато човек е в отношения, изпълнени с насилие, и с течение на времето се привързва към този, който го малтретира. Времето наистина свързва хората, независимо дали споделят лоши и добри мигове.

Важно е обаче да се знае – разрушителната връзка е нещо много различно от любовта, доверието и привличането. Привързаността е нещо, което не може да бъде загубено. Това е физиологичната реакция, която се случва в тялото и е много подобна на пристрастяването. Освен това мнозина не забелязват, че партньорът ги използва и се държи лошо с тях, защото обществото ни е научило, че насилието може да бъде само физическо, но не е така.

Разбира се, физическото насилие е сериозен проблем, но психическия тормоз е също толкова сериозен. Не напразно казват, че той е много по-лош, защото не може да се разпознае толкова лесно. Психологическото насилие може да бъде свободно сравнено с бавна, но отровна инжекция. Може да започне под формата на дребни обиди, а жертвата да реши да пренебрегне неприятната ситуация. Но с течение на времето, насилието ще става все по-очевидно за жертвата.

Освен това много насилници обграждат жертвите с любов след насилието и предизвикват объркване. Те не само ги нараняват, но и ги бомбардират с нежност, карайки ги да мислят, че ситуацията може да не е толкова лоша. Но, за съжаление, е много, много лоша. Този повтарящ се цикъл допълнително подсилва пристрастяването, което води до сближаване чрез травматични преживявания.

Проверете жертви ли сте на Стокхолмски синдром в отношенията си:

Партньорът ви обещава да се промени, но не изпълнява обещанието си. Дори и така, все още вярвате, че ще се промени. Въпреки че другите хора се смущават от поведението на партньора ви, Вие продължавате да го игнорирате да го приемате за нещо незначително. Вие непрекъснато се карате за едни и същи неща и никой никога на печели Вие се чудите как да облекчите насилственото поведение на партньора си. Минавате от период на насилие в периоди с неизмерима любов и доверие. Започвате да вярвате, че вашия партньор наистина се е променил. Вие постоянно намирате извинения за неговото поведение. Смятате, че ще престане да живее, ако не сте заедно. Когато сте разделени, чувствате огромна болка, затова се примирявате.

Събирането чрез травматични преживявания може да се случи в различни типове взаимоотношения, независимо дали става дума за връзка между мъж и жена или майка и дете. Това обикновено се случва вследствие на домашно насилие. За съжаление, много хора продължават да живеят по този начин, защото не могат да разберат, че нещо не е наред с техните взаимоотношения. Ако се окажете в някои от горните ситуации, помислете дали искате да прекарате живота си в една връзка, пълна с насилие. Спрете да оправдавате насилственото поведение на партньора си и да се отървете от оковите на това, което не е любовта, а проява на Стокхолмския синдром.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини