Last news in Fakti

13 Април, 2022 22:31 2 546 6

Вижте жертви ли сте на Стокхолмски синдром в отношенията си

  • стокхолмски синдром-
  • връзка-
  • отношения-
  • жертви

Мнозина не осъзнават, че са в отношения с насилници

Вижте жертви ли сте на Стокхолмски синдром в отношенията си - 1
Снимкa: Shutterstock

Стокхолмският синдром е психологическо състояние, което се случва в ситуации, когато има сближаване между заложници и техните похитители. Колкото повече време прекарват заедно, толкова по-големи са шансовете да се случи. Това обаче не е феномен, които се наблюдава само време на отвличане. Стокхолмският синдром се наблюдава и при нездрави любовни отношения, където има насилие, пише trafficnews.bg.

Най-интересното е, че мнозина не осъзнават, че са в отношения с насилници. Около тях светът ги наблюдава изумен, опитва да помогне, да ги вразуми, но т остават в капана на разрушителната си връзка и наричат това „любов”.

Как да си обясним подобна лудост? Има много отговори на този въпрос, но истината е, че става въпрос за нещо много просто: Свързването чрез травматични преживявания. Такова сближаване се случва, когато човек е в отношения, изпълнени с насилие, и с течение на времето се привързва към този, който го малтретира. Времето наистина свързва хората, независимо дали споделят лоши и добри мигове.

Важно е обаче да се знае – разрушителната връзка е нещо много различно от любовта, доверието и привличането. Привързаността е нещо, което не може да бъде загубено. Това е физиологичната реакция, която се случва в тялото и е много подобна на пристрастяването. Освен това мнозина не забелязват, че партньорът ги използва и се държи лошо с тях, защото обществото ни е научило, че насилието може да бъде само физическо, но не е така.

Разбира се, физическото насилие е сериозен проблем, но психическия тормоз е също толкова сериозен. Не напразно казват, че той е много по-лош, защото не може да се разпознае толкова лесно. Психологическото насилие може да бъде свободно сравнено с бавна, но отровна инжекция. Може да започне под формата на дребни обиди, а жертвата да реши да пренебрегне неприятната ситуация. Но с течение на времето, насилието ще става все по-очевидно за жертвата.

Освен това много насилници обграждат жертвите с любов след насилието и предизвикват объркване. Те не само ги нараняват, но и ги бомбардират с нежност, карайки ги да мислят, че ситуацията може да не е толкова лоша. Но, за съжаление, е много, много лоша. Този повтарящ се цикъл допълнително подсилва пристрастяването, което води до сближаване чрез травматични преживявания.

Проверете жертви ли сте на Стокхолмски синдром в отношенията си:

  • Партньорът ви обещава да се промени, но не изпълнява обещанието си. Дори и така, все още вярвате, че ще се промени.
  • Въпреки че другите хора се смущават от поведението на партньора ви, Вие продължавате да го игнорирате да го приемате за нещо незначително.
  • Вие непрекъснато се карате за едни и същи неща и никой никога на печели
  • Вие се чудите как да облекчите насилственото поведение на партньора си.
  • Минавате от период на насилие в периоди с неизмерима любов и доверие. Започвате да вярвате, че вашия партньор наистина се е променил.
  • Вие постоянно намирате извинения за неговото поведение.
  • Смятате, че ще престане да живее, ако не сте заедно.
  • Когато сте разделени, чувствате огромна болка, затова се примирявате.

Събирането чрез травматични преживявания може да се случи в различни типове взаимоотношения, независимо дали става дума за връзка между мъж и жена или майка и дете. Това обикновено се случва вследствие на домашно насилие. За съжаление, много хора продължават да живеят по този начин, защото не могат да разберат, че нещо не е наред с техните взаимоотношения. Ако се окажете в някои от горните ситуации, помислете дали искате да прекарате живота си в една връзка, пълна с насилие. Спрете да оправдавате насилственото поведение на партньора си и да се отървете от оковите на това, което не е любовта, а проява на Стокхолмския синдром.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тотьо

    1 0 Отговор
    Ми то май от политическа гледна всички страдаме,че и малко в по сив нюанс.Ама нема страшно щом те бие и т.н те обича.
  • 2 Язе

    2 2 Отговор
    Требе да питам жената ,дали съм жертва на таков синдром , защо ако не я питам , че ме шамаросва ! После че ви кажем !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Селският синдром е по-силен !

    3 0 Отговор
    Изборът е ваш ! Селски или стокхолмски .
  • 5 Aлфа Bълкът

    2 5 Отговор
    Аз я бия защото я обичам и искам да я правя човек!
  • 6 Хубава

    2 1 Отговор
    статия. Всички мъже под ножа. Изроди. Няма нужда от тях.