Отидете към основна версия

1 897 7

Мечка-бежанец от Украйна намери подслон в Нидерландия (СНИМКИ)

  • нидерландия-
  • мечка-
  • циркова мечка-
  • бежанец-
  • украйна-
  • спасителната операция

Цирковата мечка живеела в ужасни условия в Украйна, но благодарение на фондация и зоопарк намира дом в Нидерландия

Илюстративна снимка: БГНЕС/ EPA

Бившата циркова кафява мечка, 24-годишната Кирюша, която живеела в неподходящи условия в Украйна, е намерила убежище в Нидерландия, съобщи АФП. Горското животно трябвало да бъде изоставено от стопанина си, който се включил във военните действия. Спасяването ѝ станало възможно благодарение на усилията на фондация и зоопарк в страната.

"Миналия уикенд фондация "Беърс ин майнд" е прибрала мечката от Украйна, където живеела в отвратителни условия в продължение на 18 години", се посочва в изявление на зоопарк в Ренен в централната част на Нидерландия.

"Състоянието на мечката се влошило толкова много по време на войната, че фондацията е направила всичко по силите си, за да я евакуира възможно най-бързо", се посочва в изявлението. Мечката е пристигнала в зоопарка в неделя.

Години наред Кирюша живеела в малка клетка в хотелски комплекс, съобщават от зоопарка. Конфликтът в Украйна усложнил още повече положението на животното, тъй като собственикът ѝ я оставил и се включил в сраженията.

На фона на продължаващата война собствениците вече не могат да се грижат за животното, каза директорката на фондацията Ингрид Вермюлен.

"Храната става все по-оскъдна и сме свидетели как животните биват изоставяни заради заплахата на войната", е цитирана Вермюлен в комюникето на зоопарка "Овеханд диренпарк"

Кирюша е била циркова мечка през първите шест години от живота си, преди да бъде настанена в хотела, където живеела в клетка, на циментов под, "с почти никакво пространство за движение", посочват от зоопарка.

Мечката ще живее с други животни, които също са били малтретирани, след период на карантина. Те ще обитават гора под грижите на фондацията и на зоопарка.

Редица европейски страни като Белгия, Испания, Нидерландия приютиха травматизирани и недохранени котки от Украйна, допълва БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини