Last news in Fakti

12 Април, 2022 17:57 1 893 7

Мечка-бежанец от Украйна намери подслон в Нидерландия (СНИМКИ)

  • нидерландия-
  • мечка-
  • циркова мечка-
  • бежанец-
  • украйна-
  • спасителната операция

Цирковата мечка живеела в ужасни условия в Украйна, но благодарение на фондация и зоопарк намира дом в Нидерландия

Мечка-бежанец от Украйна намери подслон в Нидерландия (СНИМКИ) - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС/ EPA

Бившата циркова кафява мечка, 24-годишната Кирюша, която живеела в неподходящи условия в Украйна, е намерила убежище в Нидерландия, съобщи АФП. Горското животно трябвало да бъде изоставено от стопанина си, който се включил във военните действия. Спасяването ѝ станало възможно благодарение на усилията на фондация и зоопарк в страната.

"Миналия уикенд фондация "Беърс ин майнд" е прибрала мечката от Украйна, където живеела в отвратителни условия в продължение на 18 години", се посочва в изявление на зоопарк в Ренен в централната част на Нидерландия.

"Състоянието на мечката се влошило толкова много по време на войната, че фондацията е направила всичко по силите си, за да я евакуира възможно най-бързо", се посочва в изявлението. Мечката е пристигнала в зоопарка в неделя.

Години наред Кирюша живеела в малка клетка в хотелски комплекс, съобщават от зоопарка. Конфликтът в Украйна усложнил още повече положението на животното, тъй като собственикът ѝ я оставил и се включил в сраженията.

На фона на продължаващата война собствениците вече не могат да се грижат за животното, каза директорката на фондацията Ингрид Вермюлен.

"Храната става все по-оскъдна и сме свидетели как животните биват изоставяни заради заплахата на войната", е цитирана Вермюлен в комюникето на зоопарка "Овеханд диренпарк"

Кирюша е била циркова мечка през първите шест години от живота си, преди да бъде настанена в хотела, където живеела в клетка, на циментов под, "с почти никакво пространство за движение", посочват от зоопарка.

Мечката ще живее с други животни, които също са били малтретирани, след период на карантина. Те ще обитават гора под грижите на фондацията и на зоопарка.

Редица европейски страни като Белгия, Испания, Нидерландия приютиха травматизирани и недохранени котки от Украйна, допълва БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХолаНдия

    6 1 Отговор
    Холандците не крадят, те "спасяват" ... най-големите мошеници в Евопа са и доста мръсно ни правят на нас при всяко едно гласуване, нещо да ни се подобри.
  • 2 Мамул

    6 5 Отговор
    "Орките" толкова много са я озлочестявали, групово, че тя милата е потърсила помощ от нидерландските природозащитници. Пишете ги правилно тези статии!
  • 3 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    А мечокът Клутие как е ❓
    Едни казват , че не е бил там❗
    Други казват, че бил пленен ❗
    Трети, мълчат като бити пеерасии ❗
  • 4 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    3 4 Отговор
    Ало журналистите не ви ли е срам да ни занимавате със спасяването на мечка? Докато на 40 млн. хора им взривяват, опожаряват и разграбват домовете. Защото двама ненор...мални ВлОдимировци, не могат да си поделят 4-5 града(Севастопол, Домбас, Луганск, Мариупол, Херсон...), няколко заводи, стоманени и въглищни мини, газови сондажи. И не могат да си превъзмогнат егото, за да не страдат, гладуват и умират 40 млн. украинци.
  • 5 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    3 5 Отговор
    Ало нидерландците, вместо 1 мечка, можехте да спасите 4-5 украински деца. Сигурно тази мечка е "много" по-ценна от децата щом сте я спасили.
  • 6 Глупости

    1 0 Отговор
    на търкалета.
  • 7 цербер

    0 0 Отговор
    Мечка-бежанКА от Украйна намери подслон в Нидерландия.