Необходими продукти:
айрян - 300 мл
сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
захар - 3 ч.л. равни
сол - 1 щипка
брашно - 1 ½ ч.ч. (чашата е 200 мл)
Начин на приготвяне:
Направете айрян със съотношение 50:50 кисело мляко и вода.
Сипете айряна в купа и добавете содата, бъркайте докато шупне. Прибавете захарта и солта (не превишавайте дозата им), разбъркайте, за да се смесят добре.
Пресейте брашното и го прибавете на етапи при непрекъснато бъркане, до гладка и еднородна смес.
Нагрейте тигана и налейте малко олио, пържите на умерен огън от двете страни до златисто-кафяв цвят.
Добре е всяко ново зареждане на тигана с тиганички да е ново и зареждането на олио, затова наливайте от олиото по-малко, за да се абсорбира от тиганичките.
Подредете ги в чиния, постлана с кухненска хартия, за да абсорбира излишната им мазнина.
Моята баба ги поръсваше със кристална захар и ги хапвахме с компот. Но в днешно време можете да замените захарта с мед, сладко или плодов сироп, съветват експертите от gotvach.bg.