Отидете към основна версия

16 934 15

Никога не бива да запържвате пресен лук и чесън

  • пресен лук-
  • чесън-
  • полезни вещества-
  • здраве-
  • готвене

Когато готвите тези два зеленчука, трябва много да внимаватe

Снимка: Shutterstock

Сега е периодът на пресния лук и чесън. Много хора обичат да ги похапват, защото тези два зеленчука са изключително вкусни и полезни. Те присъстват в почти всяко едно пролетно ястие. Немислимо би било да сервираме на трапезите си купа със зелена салата и да не добавим към нея няколко стръка зелен лук, нарязан на ситно. Защо обаче не бива да ги запържваме, предстои да разберете от днешната статия. Ще побързаме да споделим с вас информация, за която сме сигурни, че ще ви е от полза.

Защо не трябва да запържваме пресния лук и чесън? Факт е, че пресният лук притежава много повече качества от стария кромид – лук. Много е важно да го консумираме до дни, след като е откъснат или купен от магазина, пише struma.bg. Колкото повече време минава, толкова повече му се губят полезните свойства. Перцата са онази част от зеленчука, която най-бързо се разваля.

Огромна грешка е да съхранявате закупения от магазина лук и чесън в найлонови пликове. Те способстват за спарването на листата и още по-бързото им увяхване и разваляне. За чесъна важи абсолютно същото. Ползите от него са толкова много, че би било трудно да посочим всяка една от тях. В зеленчука се съдържат витамините В5, С, калций, цинк, желязо. Добре е да го съхранявате на тъмно и прохладно място.

Ако скилидките останат неразделени в луковицата, позволяват да ги съхранявате до 8 седмици. В противен случай годността им ще трае едва 10 дни.

Когато готвите тези два зеленчука, трябва много да внимавате. Най-важно е да не прекалявате с количествата им, защото могат да подразнят стомаха ви. Те не се препоръчват на хора, които имат гастрит, язва или други стомашни неразположения.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 46 гласа.

Свързани новини