Last news in Fakti

4 Май, 2022 19:15 16 823 15

Никога не бива да запържвате пресен лук и чесън

  • пресен лук-
  • чесън-
  • полезни вещества-
  • здраве-
  • готвене

Когато готвите тези два зеленчука, трябва много да внимаватe

Никога не бива да запържвате пресен лук и чесън - 1
Снимка: Shutterstock

Сега е периодът на пресния лук и чесън. Много хора обичат да ги похапват, защото тези два зеленчука са изключително вкусни и полезни. Те присъстват в почти всяко едно пролетно ястие. Немислимо би било да сервираме на трапезите си купа със зелена салата и да не добавим към нея няколко стръка зелен лук, нарязан на ситно. Защо обаче не бива да ги запържваме, предстои да разберете от днешната статия. Ще побързаме да споделим с вас информация, за която сме сигурни, че ще ви е от полза.

Защо не трябва да запържваме пресния лук и чесън? Факт е, че пресният лук притежава много повече качества от стария кромид – лук. Много е важно да го консумираме до дни, след като е откъснат или купен от магазина, пише struma.bg. Колкото повече време минава, толкова повече му се губят полезните свойства. Перцата са онази част от зеленчука, която най-бързо се разваля.

Огромна грешка е да съхранявате закупения от магазина лук и чесън в найлонови пликове. Те способстват за спарването на листата и още по-бързото им увяхване и разваляне. За чесъна важи абсолютно същото. Ползите от него са толкова много, че би било трудно да посочим всяка една от тях. В зеленчука се съдържат витамините В5, С, калций, цинк, желязо. Добре е да го съхранявате на тъмно и прохладно място.

Ако скилидките останат неразделени в луковицата, позволяват да ги съхранявате до 8 седмици. В противен случай годността им ще трае едва 10 дни.

Когато готвите тези два зеленчука, трябва много да внимавате. Най-важно е да не прекалявате с количествата им, защото могат да подразнят стомаха ви. Те не се препоръчват на хора, които имат гастрит, язва или други стомашни неразположения.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    68 0 Отговор
    И защо да не ги запържваме!? Нещо отговор няма :)

    Коментиран от #7

  • 2 111

    44 1 Отговор
    Да беше написал защо да не го запържваме. Иначе всичко друго разбрахме. Браво на автора.
  • 3 Пръц

    32 0 Отговор
    Ама,Божидаро,кога станА калайджийка,кога ти почерне г@зо, ма? Кажи сега ,нечесън пържи ли се ?

    Коментиран от #5

  • 4 Колиба

    17 0 Отговор
    Пържете го в бира.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пръц

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Херо":

    Завършила е "масова комуникация" каквото и да значи това. Нещо като лафа:

    "В гара Расово се егат масово"....има рима дори.
  • 7 голям праз

    48 1 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Щото олиото е 5 - 6 лева шишето, затова.
  • 8 Кико Канадеца

    51 0 Отговор
    Яйца с пържен пресен лук, кво говориш, та това е класика. Накрая ги поръсиш с малко червен пиперец...вкусотии.
  • 9 неразбрал

    28 1 Отговор
    ИМА ли полза или вреда от запържен пресен лук,.. би трябвало на това да се даде отговор, а не на мед.теории
    Как едно време, без интернет, е било полезно, даже запържен с мас и яйца ,а хората са живяли над 90 години
    А тези готвачи , дето им казват шеф алабала, защо не дават мнение
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един от всички

    25 1 Отговор
    Много думи и нищо съществено. И защо запържването им е в противоречие?
  • 12 Божидарчето

    29 1 Отговор
    Ама всички прочетохте статията, нали!!!
    Това е целта, а не какво пише вътре !!!
  • 13 Гочето

    11 0 Отговор
    Не обичам някой да ми дава тон в живота, запържвам си каквото си искам и си го консумирам с питие което си искам.
  • 14 хохо

    5 0 Отговор
    Според диетолозите пръженето е вредно, ама според чревоугодниците хич не е така. Авторът е забравил да си завърши статийката
  • 15 Интересно

    2 0 Отговор
    Някой може ли да ми обясни каква е разликата между пърженото и задушаването.