Сега е периодът на пресния лук и чесън. Много хора обичат да ги похапват, защото тези два зеленчука са изключително вкусни и полезни. Те присъстват в почти всяко едно пролетно ястие. Немислимо би било да сервираме на трапезите си купа със зелена салата и да не добавим към нея няколко стръка зелен лук, нарязан на ситно. Защо обаче не бива да ги запържваме, предстои да разберете от днешната статия. Ще побързаме да споделим с вас информация, за която сме сигурни, че ще ви е от полза.
Защо не трябва да запържваме пресния лук и чесън? Факт е, че пресният лук притежава много повече качества от стария кромид – лук. Много е важно да го консумираме до дни, след като е откъснат или купен от магазина, пише struma.bg. Колкото повече време минава, толкова повече му се губят полезните свойства. Перцата са онази част от зеленчука, която най-бързо се разваля.
Огромна грешка е да съхранявате закупения от магазина лук и чесън в найлонови пликове. Те способстват за спарването на листата и още по-бързото им увяхване и разваляне. За чесъна важи абсолютно същото. Ползите от него са толкова много, че би било трудно да посочим всяка една от тях. В зеленчука се съдържат витамините В5, С, калций, цинк, желязо. Добре е да го съхранявате на тъмно и прохладно място.
Ако скилидките останат неразделени в луковицата, позволяват да ги съхранявате до 8 седмици. В противен случай годността им ще трае едва 10 дни.
Когато готвите тези два зеленчука, трябва много да внимавате. Най-важно е да не прекалявате с количествата им, защото могат да подразнят стомаха ви. Те не се препоръчват на хора, които имат гастрит, язва или други стомашни неразположения.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 no name no face no number
Коментиран от #7
19:24 04.05.2022
2 111
19:27 04.05.2022
3 Пръц
Коментиран от #5
19:28 04.05.2022
4 Колиба
19:28 04.05.2022
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Пръц
До коментар #5 от "Херо":
Завършила е "масова комуникация" каквото и да значи това. Нещо като лафа:"В гара Расово се егат масово"....има рима дори.
19:35 04.05.2022
7 голям праз
До коментар #1 от "no name no face no number":
Щото олиото е 5 - 6 лева шишето, затова.19:38 04.05.2022
8 Кико Канадеца
20:00 04.05.2022
9 неразбрал
Как едно време, без интернет, е било полезно, даже запържен с мас и яйца ,а хората са живяли над 90 години
А тези готвачи , дето им казват шеф алабала, защо не дават мнение
21:58 04.05.2022
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Един от всички
07:13 05.05.2022
12 Божидарчето
Това е целта, а не какво пише вътре !!!
09:22 05.05.2022
13 Гочето
15:53 05.05.2022
14 хохо
16:58 05.05.2022
15 Интересно
21:04 05.05.2022