Отидете към основна версия

5 145 9

Единствената държава, на чийто флаг няма червено, бяло и синьо

  • флаг-
  • знаме-
  • пътуване-
  • пътешествие-
  • екзотично пътуване-
  • ямайка-
  • любопитни факти

Ямайка е същински магнит за туристите, смята се, че в нея живеят едни от най-щастливите хора на света

Снимки: Shutterstock

Ако трябва да бъдем честни, европейците не знаят кой знае колко за тази карибска държава. Запознайте се с 11 интересни факта за страната, която е „магнит“ за туристите и където живеят едни от най-щастливите хора в света - Ямайка, предоставени от pochivka.blitz.bg.

1. В тази карибска страна живеят около 2 900 000 души, повечето от които от африкански произход. Площта на острова е почти 11 000 квадратни километра.

2. Преди да бъде колонизирана, е била обитавана от местните племена - Аравак и Таино, които ѝ дават името Ямайка, което в местен превод означава "земя на дървета и вода" или "земя на пролетта".

3. На 5 май 1494 г. Христофор Колумб открива Ямайка и я обявява за испанска. След 150 години тя преминава в ръцете на англичаните и става първият остров в района, на който се говори английски.

4. Ямайка е известна като един от най-големите износители на манго, банани и захарна тръстика. Повече от 200 вида орхидеи също растат на този остров.

5. За да се отърват от мишките, през 1872 г. на острова са докарани мангусти. Освен че си устроили пир с мишките, тези животни изяли почти всички змии, така че сега те почти не съществуват на острова.

6. Като бивша колония Ямайка е част от Британската общност, а кралица Елизабет II в страната на дърветата и водата има свой собствен управител, който има протоколна функция. Ямайка е първата карибска страна, която получи независимост през 1962 г.

7. От всички държави в света само Ямайка има знаме, на което няма червен, син или бял цвят.

8. Националната напитка в Ямайка е ромът.

9. Иън Флеминг е написал всичките 14 продължения на Джеймс Бонд в Ямайка. Ямайка е световно известна със своите артисти, включително легендарния Боб Марли.

10. Най-популярният спорт там е крикетът, а островът е роден дом на един от най-бързите хора в света – Юсейн Болт.

11. Според някои изследвания ямайците са начело в списъка на най-щастливите хора в света. Необичаен факт е, че на този остров се раждат голям брой близнаци и тризнаци.

12. Ямайка е единствената страна в света, в чийто флаг не фигурират бялото, червеното и синьото. Техният флаг се състои от жълто, черно и зелено.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.

Свързани новини