Отидете към основна версия

1 761 7

Рецепта на деня: Картофени кожички

  • картофи-
  • пълнени-
  • кожички-
  • бекон-
  • какво да сготвя

Вкусни пълнени картофи

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

Картофи – 4-6 средно големи Бекон - 100 грама Полутвърдо сирене (кашкавал/чедър) - 100 грама Заквасена сметана - 100 грама Зелен лук - 1 стрък (той е само за украса, та може и да го пропуснете) Масло

Начин на приготвяне:

Измийте и изсушете добре картофите.

Разтопете малко масло и намажете с нея всеки картоф.

Поставете картофите в тава и ги запечете в предварително загрята фурна на 200°. Обикновено това трябва да продължи за около 30-40 минути.

Докато кожичките на картофите се запичат в тиган, сложете останалото масло и в него запържете нарязания бекон.

Извадете картофите от фурната. Оставете ги да се охладят, разрежете си наполовина и ги издълбайте. Сместа няма да ви е необходима за тази рецепта, но винаги може да измислите нещо друга с нея – например да добавите малко прясно мляко и да стане картофено пюре.

Издълбаните картофи намажете отвътре с малко разтопено масло и ги сложете отново в загрята на 200° фурна. Оставете ги за 7-10 минути.

Извадете картофите от фурната и отгоре ги наръсете с настърганото сирене/кашкавал (в оригиналната рецепта използват чедър, но може да го замени с друго полутвърдо сирене).

Сложете запържения бекон върху издълбаните картофи, които вече са намазани с масло и поръсени със сиренето.

Отново сложете картофите във фурната за буквално 5 минути, така че сиренето да се стопи.

Извадете хубавите „Картофени кожички”, сложете отгоре малко сметана и за цвят поръсете с нарязан лук.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини