Необходими продукти:
• 400-500 г кайма
• 5-6 червени чушки
• 1 глава лук
• 1 и 1/2 ч.ч. ориз
• 4 и 1/2 ч.ч. вода или зеленчуков бульон
• 1 шепа зелени подправки по желание
• сол, черен пипер
• 1 люта чушка, по желание
• олио
Начин на приготвяне:
В около 50 мл олио се запържват каймата и лукът, нарязан на ивици, докато лукът омекне, а каймата стане на едри трохи. Подправя се със сол и черен пипер.
Добавят се чушките, нарязани на ивици, и зелените подправки. Ако ще се слага люта чушка, се слага също на този етап. Задушава се до леко омекване на чушките.
В тава се слага сместа заедно с измития ориз, каймата се прехвърля в тавата, разбърква се и се пече с капак (или фолио) до пълно поемане на течността.
Сервира се с кисело мляко с чесън или друг студен сос на млечна основа. В самата смес може също да се сложи чесън.