Отидете към основна версия

12 168 6

Как да поливаме правилно доматите за богата реколта

  • домати-
  • поливане-
  • богата реколта

Доматите трябва да се поливат рядко, но обилно

Снимка: Shutterstock

Правилното поливане на доматите влияе върху развитието на плодовете и съответно върху качеството и количеството на реколтата. Тази градинска култура не реагира добре нито на засушаване, нито на прекалена влажност на почвата. Доматите трябва да се поливат рядко, но обилно.

Как е правилно да се поливат доматите?

Поливането на доматите трябва да е съобразено с техния растеж. След засаждането на разсада и до появата на цветовете, те се поливат на всеки 3-4 дни. Ако почвата е песъчлива, поливайте ги веднъж на всеки 2 дни.

В периода на цъфтеж доматите се поливат веднъж на всеки 2 дни. През това време те се нуждаят от висока влажност на почвата - не по-ниска от 75-80%. При липсата на влага страдат цветовете, което неизбежно води до намаляване на добивите.

С каква вода трябва да се поливат доматите?

Доматите е добре да се поливат с топла вода - нейната температура трябва да е около 25-30 градуса. Те не трябва да се полива със студена вода, защото това ще отрази пагубно на развитието. В резултат на това добивите ще са ниски.

Колко вода трябва да се използва при поливане на доматите?

Преди цъфтежа използвайте 5-8 литра на 1 кв. м. През периода на цъфтеж обемът се увеличава до 10 литра на 1 кв. м. В периода на плододаване се използват 12 литра на 1 кв. м. Поливайте доматите в корена, така че водата да не попада върху листата им.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.

Свързани новини