Last news in Fakti

20 Юни, 2022 12:45 12 155 6

Как да поливаме правилно доматите за богата реколта

  • домати-
  • поливане-
  • богата реколта

Доматите трябва да се поливат рядко, но обилно

Как да поливаме правилно доматите за богата реколта - 1
Снимка: Shutterstock

Правилното поливане на доматите влияе върху развитието на плодовете и съответно върху качеството и количеството на реколтата. Тази градинска култура не реагира добре нито на засушаване, нито на прекалена влажност на почвата. Доматите трябва да се поливат рядко, но обилно.

Как е правилно да се поливат доматите?

Поливането на доматите трябва да е съобразено с техния растеж. След засаждането на разсада и до появата на цветовете, те се поливат на всеки 3-4 дни. Ако почвата е песъчлива, поливайте ги веднъж на всеки 2 дни.

В периода на цъфтеж доматите се поливат веднъж на всеки 2 дни. През това време те се нуждаят от висока влажност на почвата - не по-ниска от 75-80%. При липсата на влага страдат цветовете, което неизбежно води до намаляване на добивите.

С каква вода трябва да се поливат доматите?

Доматите е добре да се поливат с топла вода - нейната температура трябва да е около 25-30 градуса. Те не трябва да се полива със студена вода, защото това ще отрази пагубно на развитието. В резултат на това добивите ще са ниски.

Колко вода трябва да се използва при поливане на доматите?

Преди цъфтежа използвайте 5-8 литра на 1 кв. м. През периода на цъфтеж обемът се увеличава до 10 литра на 1 кв. м. В периода на плододаване се използват 12 литра на 1 кв. м. Поливайте доматите в корена, така че водата да не попада върху листата им.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хаберих

    16 2 Отговор
    Дрън-дрън,че плясъ! Поливайте доматите с топла вода. А със сапун да ги натрием ,трябва ли им? Водата,която си стои в градинския маркуч не е като тази в хладилника.
  • 3 1211

    20 3 Отговор
    Пуснете инфо и как се садят картофи фасул и тютюн, че както върви ще се купуват мотики 12 номер

    Коментиран от #6

  • 4 Вай

    3 5 Отговор
    Глупости.
  • 5 Чичо ви Гугъл

    11 4 Отговор
    Идеалната температура на водата за поливане е равна на температурата на почвата. Поливки се правят вечер или рано сутрин. Няма начин това да е температура от 30 ºС!!! Броят на поливките зависи от влажността на почвата и валежите. Важно е да не се допускат големи колебания във влажността. Обикновено се поливат веднъж седмично. В периода на цъфтеж се поливат с около 2 л на корен при плододаване 3-5 л на корен. При големи горещини поливките стават до 2-3 седмично.
  • 6 1112

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "1211":

    Картофите се сеят, доматите се садят. И двете растения са от сем. Картофови.