Отидете към основна версия

3 690 4

Рецепта на деня: Златна лютеница

  • лютеница-
  • какво да сготвя-
  • буркани

Лютеницата е златна, защото пропорциите на всички продукти са съгласно серията на Фибоначи и Златното сечение

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

червени чушки - 21 кг червени домати - 13 кг патладжани - 8 кг моркови - 3 кг лук - 2 кг чесън - 3 глави люти чушки - на вкус пчелен мед - 300 г червено вино - 1 л олио - 1 л сол - на вкус (около 200 г) черен пипер - 1 с.л. кимион - 1/2 с.л.

Начин на приготвяне:

1. Чушките и патладжаните се изпичат, обелват и мелят с месомелачка

2. Морковите се сваряват и също минават през месомелачката.

3. Доматите се мелят с машинка за отстраняване на обелките и семките.

4. Лукът се изпича както е с обелките, след това се бели и се мели с месомелачката.

5. Слагат се доматите да се изварят с малко от виното (200 мл).

6. Когато доматите се сгъстят, се добавят чушките, патладжаните, морковите, лукът и счуканият чесън. Добавя се още малко вино (200 мл) и се изварява още малко.

7. Прибавят се подправките, сол, мед и останалото вино. Изварява се още 5-10 минути и малко по малко започва да се добавя олиото при непрекъснато бъркане, за да се поеме цялото количество от лютеницата. Изварява се още малко, докато бъркалката започне да прави пътечка в тавата.

8. Пълнят се бурканчетата, като в някои от тях се слага по една разполовена люта чушка. Стерилизират се за 20 минути след завиране на водата. От тази доза се получават около 16 кг готова лютеница. Иззчислената доза за експеримент в условията на апартамент е: 2.1 кг червени чушки 1.3 кг червени домати 800 г патладжани 300 г моркови 200 г лук 3 скилидки чесън 1-2 броя люти чушки 30 г пчелен мед 100 мл червено вино 100 мл олио сол на вкус 1 к.л. черен пипер ½ к.л. кимион, пише actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини